NJegova reakcija na platformi X (Tviter) usledila je nakon što je Estonija kasno sinoć saopštila da su ruski graničari uklonili navigacione bove sa estonske strane reke Narve koja razdvaja dve zemlje, preneo je Rojters.

EU je saopštila da traži odgovore od Rusije za, kako je navela, "neprihvatljivu" provokaciju ruskih graničara na granici sa Estonijom.

- Ovaj granični incident deo je šireg obrasca provokativnog ponašanja i hibridnih akcija Rusije, uključujući njene pomorske i kopnene granice u regionu Baltičkog mora - naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u saopštenju.

- Ovakve akcije su neprihvatljive, Evropska unija očekuje objašnjenje Rusije o uklanjanju bova i njihovom momentalnom vraćanju - istakao je on.

Lokacija bova između Rusije i Estonije bila je sporna od ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine, saopštile su estonska policija i granična straža.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da granice Rusije na Baltičkom moru treba da budu u skladu sa međunarodnim pravom i da je rad Ministarstva odbrane na razjašnjavanju granice tehničke prirode.

BONUS VIDEO: