Његова реакција на платформи X (Твитер) уследила је након што је Естонија касно синоћ саопштила да су руски граничари уклонили навигационе бове са естонске стране реке Нарве која раздваја две земље, пренео је Ројтерс.

ЕУ је саопштила да тражи одговоре од Русије за, како је навела, "неприхватљиву" провокацију руских граничара на граници са Естонијом.

- Овај гранични инцидент део је ширег обрасца провокативног понашања и хибридних акција Русије, укључујући њене поморске и копнене границе у региону Балтичког мора - навео је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ у саопштењу.

- Овакве акције су неприхватљиве, Европска унија очекује објашњење Русије о уклањању бова и њиховом моменталном враћању - истакао је он.

Локација бова између Русије и Естоније била је спорна од руског напада на Украјину 2022. године, саопштиле су естонска полиција и гранична стража.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је јуче да границе Русије на Балтичком мору треба да буду у складу са међународним правом и да је рад Министарства одбране на разјашњавању границе техничке природе.

БОНУС ВИДЕО: