Tako za "Novosti" ekskluzivno govori major u penziji, bivši obaveštajac Pjer Anri Binel (72) koji je bio osuđen i odležao u zatvoru zbog svog plemenitog čina, kada je našim vlastima dostavio tajne planove NATO.  

- Oduzeli su mi Legiju časti. Ali, Ratni krst ne mogu da mi uzmu, jer sam ga dobio u ratu – kaže Binel, koji je jednako ponosan i na medalju "Miloš Obilić" kojom ga je odlikovala Srbija zbog svega onoga što je učinio za našu zemlju.

Što se tiče NATO bombardovanja na Srbiju, njegov stav je jasan:

- To je kriminalni napad. Bio je to, jednostavno, ratni zločin. Iako je bilo zabranjeno Ženevskom konvencijom, smišljeno su gađani civilni ciljevi.

Foto: G. Čvorović

 

 

Četvrt veka, od početka napada Severnoatlantske alijanse na našu zemlju, prošlo mu je, kaže, u trenu.

- Za mene je to sve kao da je bilo juče. To je period mog života koji mi je veoma prisutan u sećanjima. Bio sam u ratu u Zalivu, odakle nosim takođe jake uspomene, ali sve to nije ni približno onome što osećam prema Srbiji i ratu u Jugoslaviji. Postoji i jaka lična dimenzija, imajući u vidu kroz šta sam sve prošao – navodi naš sagovornik koji sada živi na jugu Francuske.

Foto: Profimedia

 

 

Pjer Anri Binel se jasno seća tih trenutaka, kada je, kao šef kabineta francuskog predstavnika pri Severnoatlantskoj alijansi, generalu Jovanu Milanoviću, iz humanih razloga, dostavio plan mogućih NATO ciljeva u našoj zemlji, pokušavajući da spreči bombardovanje.

- Dao sam pripremne planove, znali su se tip i broj ciljeva, ako bude krenuo napad, ali ne i tačna lokacija – precizira za naš list.

Bombardovanje, nažalost, nije mogao da spreči, ali ga je odložio na nekoliko meseci. Osujetio je da se strahote događaju tokom zime. Sud u Parizu mu je kasnije zbog špijunaže oduzeo čin i osudio ga na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Zatvorska kazna mu je u međuvremenu skraćena, a kada je 2022. izašao na slobodu promenio je profesiju i počeo da radi kao geometar. Ubrzo posle toga je posetio i našu zemlju.

- Kada su prošle nevolje po mene i kada sam mogao ponovo da putujem, otišao sam u Srbiju. Sjajno su me primili u Beogradu, video sam i generala Milanovića, predstavio sam moju knjigu "Ratni zločini NATO" – seća se Binel ovih trenutaka.

Foto: Novosti

 

 

Sticajem okolnosti, zbog ljudskosti u njegovom činu, odnosi koje gaji prema našem narodu uzdignuti su na najviši nivo.

- Moje prijateljstvo sa Srbima je istorijsko, može se reći čak i familijarno. Deda mi je ratovao sa srpskim ofcirima pod komandom generala Tranijea oko Skoplja. Za mene je francusko-srpsko prijateljstvo veoma važno. Srbija mi je u srcu. A Kosovo su ukrali od Srbije. Kosovo je srpska pokrajina – ističe za naš list.

U jeku aktuelnih svetskih trzavica, Pjer Anri Binel cepanje Jugoslavije posmatra kao uvod u sukob svetskih razmera.

Foto: G. Čvorović

 

 

- Treći svetski rat je započeo raspadom SSSR, a u Evropi rasturanjem Jugoslavije. Nemci su naročito bili aktivni, podrškom Hrvatima. Snabdevali su ih oružjem i dali im pristup centrima za obuku u Bavarskoj. Prvi snimci s ratišta pokazali su da su Hrvati bili naoružani novim "kalašnjikovima" iz arsenala Istočne Nemačke i protivtenkovskim bacačima "armbrust 300".

Sa celom situacijom je, kaže, bio detaljno upoznat jer je dužnost obavljao u obaveštajnoj ćeli glavnog štaba NATO u Birselu od 1996. do 1998, dok je pre toga bio na službi u Bosni i Hercegovini od decembra 1995. do maja 1996.

MEMOARI

Pjer Anri Binel uživa u zasluženoj penziji.

- Popravljam ogradu na dvorištu, održavam baštu, putujem s unicima po svetu. Voleo bih da opet dođem u Beograd. Nisam bio već dvadeset godina. Pišem i memoare – otkriva nam.

Za sadašnju situaciju u svetu kaže da je – eksplozivna.

- Dolar je sve manje zakon. Samim tim, i Amerikanci. Ako želimo da budemo u miru, treba ponovo da uspostavimo odnose s Rusijom, kao u vreme SSSR. Bilo je tada, istina, napeto, ali su ljudi bar razgovarali među sobom.

Kaže da je, dok je bio na funkciji u NATO, svedočio kako polako dolazi do konfrotacije s Rusijom:

Foto: Z. Jovanović

 

 

- Amerikanci su obećali Rusima da se neće širiti na Istok. Dogovori nisu nikada ispoštovani. Život Rusa u Donbasu je bio sve teži. Pre početka ruske ofanzive na Ukrajinu, Zelenski je bio spreman da razgovara s Putinom. Ali, Amerikanci to nisu dozvolili.

Može li, na kraju, doći do nuklearnog rata?

- Što se tiče Rusa, ne strepim od toga. Kada je reč o Amerikancima mnogo sam više oprezan, jer se sve događa daleko od njih. Ono što znam je da Francuska neće staviti svoje nuklearno naoružanja u službu SAD – zaključuje Pjer Anri Binel.

(Večernje novosti/Goran Čvorović)

BONUS VIDEO: