Стотине нетакнутих амфора откривено је 90 километара од северне обале Израела на дубини од 1.800 метара.

Израелска управа за антиквитете (ИАА) каже да ово откриће сугерише да су морнари из тог периода користили положај сунца и звезда за навигацију, пише Би-Би-Си.

Олупина је пронађена током рутинских истраживања нафте и гаса.

Према ИАА, то је најстарија пронађена олупина у региону. Брод је вероватно потонуо током олује или због напада пирата.

- Ово откриће нам открива као никада пре навигацијске вештине древних пловила - рекао је Џејкоб Шарвит, шеф поморске јединице ИАА. Он је додао да то показује да су наши преци могли да преплове Средоземно море, а да не виде обалу на хоризонту.

- Са ове географске тачке видљив је само хоризонт. Вероватно су користили небеска тела за навигацију - рекао је он.

Фото: Israel Antiquities Authority

 

Терет су уочили роботи нафтне компаније Енергеан, која је у близини израелске обале тражила потенцијалне нове изворе енергије.

- Камере су снимиле оно што је изгледало као велика гомила врчева нагомиланих на морском дну - рекао је Карнит Бахартан из Енергеана.

Само две амфоре - за које се верује да су их користили Хананци који су живели на подручју које се протеже од данашње Турске до Египта - уклоњене су помоћу посебно дизајнираних алата, како се не би узнемирили преостали артефакти.

Бахартан каже да је њихово откриће „заиста сензационално“. Он је рекао да постоје још само две познате олупине теретних бродова из касног бронзаног доба у Средоземном мору, а оба су пронађена релативно близу турске обале коришћењем нормалне ронилачке опреме.

- На основу ова два открића, до сада је академска претпоставка била да се трговина у то време обављала пловидбом од луке до луке и да се бродови нису удаљавали далеко од обале - рекао је др Бахартан и додао:

Фото: Israel Antiquities Authority

 

- Откриће овог брода сада мења наше целокупно разумевање древних поморских способности. То је прво које је пронађено тако далеко од копна.

Очекује се да ће пловила бити изложена овог лета у Националном кампусу за археологију Израела у Јерусалиму.

БОНУС ВИДЕО: