Српска православна црква и њени верници славе у недељу један од најзначајних хришћанских празника - Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле.

Овај празник се празнује три дана, а први дан пада увек у недељу, на педесети дан од Ускрса. На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет духа светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. 

Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење. Још од првих хришћана, обичај је да се на овај празник под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама.

Фото: Википедија

 

 

Током молитве, народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа.

Колико је велики празник, говори и то да се слави три дана. Код Срба и још чешће код Руса и Грка, тај празник се зове и Педесетница. По значају то је трећи празник, после Ускрса и Божића. Празновање се наставља целе седмице током које се не пости. Представља увод у Петровски пост.

Фото: Shutterstock

 

 

Не треба спавати због борбе против демона

Обичај је да се на овај празник у храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвеће. За то има неколико "покрића". Једно је по угледу на старозаветни јеврејски обичај о празнику "Седмица", пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душе наше као и целокупно биће.

Други је да су куће Јевреји а тиме и апостоли украшавали грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа, наводи Радио Магнум.

После свете литургије служи се молитва, призив светом духу, на којој се клечи и плету се венци од траве и цвећа. Ти венчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Празник Свете Тројице увек се слави у недељу.

Обичаји везани за Свету Тројицу имају везе са паганским временима и борбом против демона те се сматра да на Духове не треба спавати. Верује се да у периоду пре и после овог празника владају моћне енергије. Обичај је да се обилазе манастири, што би нарочито требало да чине особе које траже опрост грехова или лек за болест. Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понети освештану водицу јер у наредних годину дана обезбеђује хармонију у дому.

Фото: Shutterstock

 

 

Поворке у селима са најлепшим девојкама

У источној Србији, уочи, на дан и после Свете Тројице, Влахиње, верује се, имају појачану ванчулну перцепцију и тада проричу, бају водицу за скидање чини и справљају биљне мелеме за успех и благостање. У Хомољу и Тимочкој крајини, између два уторка око Тројице, организују се поворке.

У једној од њих - "краљици", учествују најлепше девојке у селу, представљајући русаљке, виле које су настале од душа преминулих девојака и утопљених жена, покопаних без уобичајених погребих обреда.

(СД)

БОНУС ВИДЕО: