Психопата је особа са патолошки оштећеним карактером, која осећа акутни дефицит савести и моралних квалитета. У спектру осећања која доживљава нема љубави и наклоности.

Психопата има следеће особине:

Упечатљива харизма – брзо шармира све око себе и постаје центар пажње. Посебни изрази лица, гестови, манири и хумор одмах га стављају корак изнад свих осталих. Изгледа да се не може наћи занимљивији и шармантнији саговорник. Овде је вредно запамтити да не постоје идеални људи, али човек може савршено да испуни своју улогу. Улога психопате се по правилу поклапа са захтевом мете. У другом друштву је сасвим другачија особа.

Досада се брзо јавља – психопати све брзо досади и жели да промени средину. Његова интересовања су површна, он дуго не може да усмери пажњу на једну ствар. Девастирани унутрашњи свет приморава га да изнова и изнова тражи додатну стимулацију и узбуђења. Стога се врло често почетак везе са психопатом памти као изузетно узбудљиво и забавно време. У обичном животу, обичног човека нема толико авантура и забавног времена. Обичан човек не осећа потребу за тим, док психопате ово доживљавају као начин да се осете живим.

Манипулација – можете да разговарате са психопатом целу ноћ и да се чак и не сећате о чему сте разговарали. Ово се манифестује његовом тендецијом да замрачује догађаје и манипулише чињеницама. Хвали све оно што и јесте и није за похвалу, па жртва веома брзо наседа. Циљ сваке манипулације је увек прибављање ресурса. Успут, психопата још више везује жртву за себе, постиже моделе размишљања и понашања који су му потребни.

Површне емоције – психопата се одликује врло оштрим емоционалним замахом. Зна да буде необично учтив и галантан и после да се дере и галами на конобара. То га разликује од здраве психе, којој треба времена да промени емоцију.

Недостатак кривице и кајања – чак и кршећи све законе друштва и морала, психопата се никад неће осећати кривим. Када му прети строга казна, може да призна одговорност и да се извини. Али он то неће чинити из чистог срца, већ искључиво како би избегао последице.

Недостатак емпатије – психопата не познаје туђ бол. Бескорисно је од њега очекивати саосећање. Реакција на патњу вољене особе вероватно ће бити равнодушност или чак иритација.

Паразитски начин живота – психопата увек узима више него што даје.

Лоша контрола понашања – Психопати је невероватно тешко да се контролише. Своје жеље претвара у акције што је брже могуће, често не размишљајући о последицама. Склон је да одговорност за оно што се догодило пребаци на друге.

Психопата не мора нужно да покаже сва своја својства на првом састанку, прве назнаке се брзо покажу. Иако добро игра своју улогу, вероватно можете лако да приметите да и није баш тако шармантан како се представља.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: