Недавно истраживање је покушало да одговори на  питање шта се дешава у организму током летења авионом.

Објављено у часопису Тхорак, истраживање је открило да притисак  у авионима током лета заправо снижава крвни притисак и повец́ава број откуцаја срца код путника - чак и код младих, здравих туриста.

Ово је посебно погоршано конзумацијом алкохола током лета.

Лекари су препоручили или избегавање или барем минимизирање броја алкохолних пиц́а које пијете током лета, посебно ако имате вец́ постојец́е проблеме са срцем. 

ФОТО: Принтскрин Тикток савиннyц

 

Доктор Стивен Хјуз, виши предавач на Универзитету "Англија Раскин" и консултант за хитну медицину, каже да постоји низ физиолошких и психолошких адаптација које се дешавају телу као последица боравка у авиону.

За почетак, људи не би требало да буду на висини од 10 000 километара, типичној висини на којој лете комерцијални авиони. 

На овим висинама, нивои кисеоника су толико ниски да бисмо без уграђеног система за притисак у кабини брзо изгубили свест.

Уместо тога, да би се омогуц́ило посади и путницима да нормално дишу,авион симулира врсту притиска који бисмо искусили на око 1800 метара.

Фото: Профимедиа

 

Упркос застрашујуц́ој листи потенцијалних ефеката које летење може имати на наше тело, летење може бити пријатно искуство.

Потребно је само да следите ове савете:

Будите довољно хидрирани

Један од најједноставнијих начина за одржавање доброг здравља је спречавање дехидрације тако што ц́ете пити пуно воде током лета.

Иако може изгледати незгодно често посец́ивати мало купатило у авиону, ваше тело ц́е ценити додатну хидратацију.

Не само да помаже у одржавању влажности ваше коже, вец́ се такође бори против нежељених ефеката попут главобоље или мучнине и помаже у одржавању крвног притиска.

Може чак и да ублажи надимање и проблеме са цревима промовишуц́и покретљивост црева.

Одржавајте хигијену

Још једна безбедносна мера у авиону је одржавање хигијене руку и брисање површина антибактеријском марамицом.

С обзиром на то да су авиони обично суви због ниже влажности, они могу бити жариште за прехладу или вирусе.

Дакле, добра хигијена руку може умањити овај ризик.

Жваћите жваку

Да бисте се супротставили страшном 'осец́ају пуцања у ушима' током полетања и слетања, једноставан трик је да нешто жвац́ете или попијете пиц́е.

Гутање помаже у изједначавању притиска у ушима отварањем Еустахијеве тубе, дозвољавајуц́и малим количинама ваздуха да уђу.

Крећите се

Кретање је још један кључни аспект који треба узети у обзир, посебно током дугих летова.

Упркос стандардним безбедносним смерницама у авионима које путницима често саветују да остану да седе (посебно када је укључен знак за сигурносни појас), кретање је важно.

Устајање да протегнете ноге у пролазу или извођење једноставних вежби јоге може помоц́и у одржавању протока крви у удовима и смањити ризик од тромботе, преноси Еxпресс.

БОНУС ВИДЕО: