За 24 сата у Београду су избила четири велика пожара, без повређених лица, али је причињена огромна материјална штета. Два пожара била су на територији Сурчина где су изгореле кланица и магацин филмске опреме. На новом Београду је изгорео кафић, али је буктиња захватила комплетну зграду и нижи спратови су комплетни уништени. У Добановци је горела производна хала једне фирме.

Александар Крстић, шеф Одсека у Управи ватрогасно спасилачке јединице у Београду каже да је рано говорити о узроцима ова четири пожара и да је потребно да се заврши увиђај. Додаје да су површине захваћене пожарима велике и да ће бити пуно посла за полицију.

"Тек када се заврши комплетан увиђај знаћемо шта су били узроци пожара", навео је он.

У пожару на Новом Београду осим објекта горели су и аутомобили, а Крстић каже да је дошло до самозапаљивања.

"Исијавала је топлота од пожара, али је и спољна температура била велика. Аутомобили су били изложени великој температури и палили су се сами од себе", појаснио је он.

Људски фактор

Из искуства ватрогасаца, најчешћи узрок настанка пожара је људски фактор - неправилно или нестручно руковање електричним уређајима у овом делу године, када је јако топло.

"Оно што се често дешава је да оставимо укључе клима уређаје без надзора, јер би нам одговарало да се вратимо у расхлађене просторије када је врело. Често се дешава да клима уређаји буду узрочници пожара у овом периоду", навео је Крстић.

Грађанима саветује да када избије пожар позову 193 - ватрогасце, јер уколико се на време реагује "пожар гаси чаша воде".

"Ако се реагује на време пожар се може угасити. Важно је када позову ватрогасце (193) да кажу прецизну локацију, прецизну адресу и док не стигну ватрогасци покушају сами да угасе, ако је мали пожар. Уколико је пожар велики и видите да не можете ништа - евакуишите се, изађите из стана или куће, не користите лифтове, не искључујте струју у згради. Сачекајте ватрогасвце који ће проверити да ли је неко остао у лифту, и они искључивати електричну енергију у зградама", саветује Крстић.

Проблем да се приђе пожару

Ватрогасци спасиоци у градовима имају проблем да приђу локацији где је избио пожар, због гужви и паркираних аутомобила.

"Највећи проблем у градовима су паркирани аутомобили који отежавају ватраогасним возилима да приђу месту пожара. Што се тиче отвореног простора проблем представља висока температура, затим топао ветар који помаже ширењу и распламсавању пожара. То је оно што нам највише отежава у овом делу године", навео је Крстић.

Сектор за ванредне ситуације има и инспекторе превентивне заштите од пожара. Упитан да ли има довољно инспектора који се баве превенцијом, Крстић каже да инспектора никада није довољно.

"Они су стално на терену, то су људи који раде перманентно. Колико стижу да заврше све, то је увек дискутабилно. Имамо велики град, пуно објеката, али људи вредно раде", закључио је Крстић.

(Euronews)

БОНУС ВИДЕО: