Мало ко зна да је нешто слично, али за целу нацију, урадио у филму "Небеска удица". Он је пристао да у култном остварењу, редитељском првенцу Љубише Самарџића, глуми без хонорара.

Како је филм сниман непосредно по завршетку НАТО бомбардовања тадашње Савезне Републике Југославије, у јуну 1999. године, економска ситуација је била веома лоша, те је, поред Глоговца, цела филмска екипа морала да се помири с тим да од ангажмана неће добити ни динара.

Фото: АТА имагес

 

 

Од потребе за новцем већа је била жеља да се на великом платну дочара муку, али и победнички дух народа, који је током 78 дана преживео гранатирање. Тако су сви укључујући и Небојшу Глоговца без размишљања прихватили посао за који нису знали да ли ће икада бити плаћени.

Фото: Н. Скендерија

 

 

- Морали смо да се прилагодимо ситуацији. Новац су глумци добили тек након премијере. Морали су да буду стрпљиви. Имали смо и сарадњу и копродукцију са иностранством, па је цела екипа на крају добила оно што је заслужила, изјавио је једном приликом Самарџић и додао да је једини новац за снимање филма тада дало Министарство културе:

- Они су нам одобрили новац за гориво, али га није било на пумпи. Довијали смо се на разне начине и куповали смо га "на црно" и због тога смо пробијали буџет. Најважње нам је било да радимо, испричао је Самарџић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: