Кристина је годинама трпела сајбер насиље, борила се против увредљивих и претећих коментара, а поруке пуне мржње настављају да се шаљу чак и после њене смрти.

"Сликај је како лежи мртва", "Мање силикона ако може, хвала", само су неки од сабласних коментара испод Кристининих објава, и то они "најблажи".

Поражавајућа је чињеница што овакви коментари стижу са профила младих особа и деце.

Фото: Инстаграм принтскрин/kikax3

 

Социолошкиња Јелена Радовић назвала је овај феномен некробулинг, а он је, како објашњава, још један ниво насиља на интернету и представља насилнике који своје насиље испољавају над особом која је умрла.

- Сурови коментари испод фотографије девојке која је преминула приказују у пуном сјајну апсолутно непоштовање, саосећање, потпуни недостатак етике и васпитања. Коментари углавном долазе од деце, млађих генерација, које је неко морао да научи првенствено, како да се понашају у офлајн животу, па тако и у онлајн животу. Оба живота су младим генерацијама подједнако важна! И не само младима - рекла је Радовић за Телеграф.рс.

Још једно упозорење нарочито је важно. Радовић истиче да овакав тип насиља на интернету показује да су се многе ствари отеле контроли како родитељима, тако и установама.

Фото: Инстаграм принтскрин/kikax3

 

- Насиље на интернету је одавно садашњост, ма колико ми као појединци, али и ми као систем бежимо од тога. Интенет је постао саставни део свакодневног живота. И како стално понављам – неопходно је да се њиме (интернетом, онлајн насиљем) бавимо као појединци и као друштво и да стајемо на пут томе и као институције и то на свакодневно, а не само када се трагедија већ догодила. Сваки вид насиља утиче на појединца и на његову околину, али и на целокупно друштво. Ако сутра почнемо да се бавимо њиме и ако тек сутра почнемо да се бавимо сопственом децом, а и нама самима (као родитељима, васпитачима, наставницима, менторима, државом и институцијама)... па, као што видите, сутра итекако може да буде касно - закључује ова социолошкиња.

Тиктокер Лука Кривокапић огласио се на овој друштвеној мрежи после Кикине смрти и међу првима проговорио о насиљу који је трпела покојна инфлуенсерка, осудивши све који су ружно и безобразно нападали Кику док је била жива. Он је, пре свега, поменуо Баку Прасета, подсетивши на сукоб који су имали пре две године, а и на песму коју је Бака снимио за Кику где је јавно прозива и руга јој се.

Крвокапић је на Тиктоку објавио један од најгнуснијих и најморбиднијих коментара написан после Кикине смрти: "Ма нема везе може се ј**ати и мртва, добра цупи штета да је црви једу".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".