Мед је боља алтернатива шећеру, познат и као препарат за јачање имунитета. Да бисте у потпуности искористили предности меда, требало би да га користите редовно и запамтите одређена правила. Постоји много сорти које се разликују по укусу, конзистенцији и боји. И иако је производ пчела изузетно укусан и има здравствена својства, манука мед постаје све популарнији. Једе га и Новак Ђоковић.

Шта је манука мед?

Манука мед је један од најскупљих медова на свету и има благо горак укус. У просеку, мед са 100 мг/кг кошта око 6.000 динара, али цена меда са 500 мг/кг метилглиоксала износи више од 16.000 динара за пола килограма. Његова висока цена је резултат најмање неколико фактора. Главни је да се прави од грмова чаја манука, који цветају само 4 недеље.

Поред јако ограниченог времена и количине производње, својства манука меда такође утичу на цену. Стручњаци кажу да је 50 пута бољи од нашег обичног меда. То би значило да употреба једне кашичице манука меда има исти ефекат на наш организам као 50 кашичица традиционалног меда. Препоручена дневна доза је максимално 2-3 кашичице.

Моћ мануке

Манука мед има антибактеријска, антиинфламаторна и антифунгална својства. Смањује ризик од настанка атеросклерозе и гојазности, а такође подржава имуни систем у борби против инфекција. То је због једињења званог метилглиоксал, који је природни антибиотик и јак антиоксидант. Захваљујући њему, манука мед не брине само о нашем здрављу, већ и о изгледу, јер успорава процесе старења ћелија.

Манука мед такође позитивно утиче на пробавни систем, надутост, затвор, горушицу, болове у стомаку и осећај тежине у стомаку. Препоручује се деци, старијим особама и особама са слабијим имунитетом. Новозеландски мед такође може да се користи као облога за кожу. Убрзава зарастање рана, опекотина, псоријазе и атопијског дерматитиса.

Важно је запамтити да манука мед, иако је добар за здравље, није погодан за све. Требало би да га избегавају особе са алергијама на пчелиње производе, дијабетесом и интолеранцијом на глукозу. Не треба га давати деци млађој од годину дана.

БОНУС ВИДЕО: