Колико је безбедно јести лубеницу сваки дан?

Новинарка Шарлот Хилтон Андерсен известила је за Тхе Хеалтхy шта јој се догодило када је недељу дана јела лубеницу сваки дан. Андерсенова је одлучила да једе лубеницу током трудноће и изјавила је да се осец́ала хидрирано док ју је јела.

Дијететичарка Џесика Плоуман наглашава да је једење лубенице сваки дан сасвим у реду у већини случајева, али би неки људи ипак требало да је прескоче.

Фото: Профимедиа

 

 

- Важно је нагласити да ваша исхрана треба да буде уравнотежена, па водите рачуна о томе да сваки дан једете пуно воц́а и поврћа. Ако бисте јели само лубеницу, то би могло да доведе до неких проблема, истиче Плоуман.

Ако имате честе главобоље, било би мудро да једете лубеницу умерено, каже она.

Лубеница, заправо, садржи значајну количину тирамина, аминокиселине која утиче на крвни притисак. То значи да лубеница може играти улогу у изазивању напада мигрене.

Дијабетичари такође треба да пазе на садржај шећера у лубеници.

- Дијабетичари или други људи који имају потешкоћа да регулишу шећер у крви треба да смање или избегавају лубеницу, јер може да изазове скокове шећера у крви, упозорава Плоуман.

Фото: Профимедиа

 

 

Лубеница је изузетно хидратантна

- Уопштено гледано, боја плода може бити показатељ колико је хранљивих материја у њему, каже Пловман.

- Црвена нијанса лубенице указује на висок садржај ликопена, природног каротеноида. Што је боја дубља и тамнија, то боље, додаје она.

Лубеница се састоји од чак 92% воде, што је чини изузетно хидратантном. Андерсенова је истакла да је то главна корист од једења лубенице коју је приметила.

Плоуман истиче да се лубеница често препоручује деци која су избирљива у јелу или старијим особама које забораве да пију воду.

Стручњаци су такође приметили да лубеница може да делује као антиоксиданс, помажуц́и телу да се ослободи токсина као што је амонијак.

Фото: Профимедиа

 

 

Лубеница може помоћи код упалних процеса

Бројна истраживања сугеришу да многе модерне болести потичу од системске упале у телу, а фитонутријенти који се налазе у воћу су међу најбољим оружјем које имамо против њих.

Лубеница је богата ликопеном, витаминима А и Ц, калијумом, магнезијумом и антиоксидансима, који су хранљиви састојци који се боре против упале.

Фото: Профимедиа

 

 

Смањење ризика од срчаних обољења

Лубеница има више ликопена него било које друго свеже воће или поврће. Ликопен је моћан антиоксиданс за који се показало да смањује ризик од неких карцинома, срчаних болести и проблема са очима.

Калијум је важан нутријент за здравље срчаног мишића, а узимање калијума, којим лубеница има у изобиљу, може смањити ризик од срчаних обољења. Андерсенова истиче да никада није имала проблема са срчаним обољењима, али да је то још једна додатна предност редовне конзумације лубенице.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: