Шта труднице треба да избегавају у исхрани током трудноће? Које нездраве навике треба да избаце?

- Намирнице које труднице треба да избегавају су свакако туна која има доста живе у себи и није никако добра. Алкохол није препоручљив јер нема апсолутно ништа од храњивих материја што би значило беби. Цигарете исто тако и електричне су јако штетне могу да успоре протоке и беба на тај начин неће моћи да напредује. Превише хране која је пуна конзерванаса, пестицида, хербицида и свакако адитива. Декларације треба читати, али у принципу све што је свеже спремљено је најбољи избор.

Шта је то избалансирана здрава исхрана у трудноћи?

- Избалансираном исхраном сматрамо када једна трудница увек има присутне у свом јеловнику протеине и то биљне као што су пасуљ, сочиво, леблебије. Затим , свакако месо, посебно у другом триместру треба да се повећа унос црвеног меса јер долази до губитка гвожђа. Све врсте поврћа, воћа, семенки, орашасти плодови као и природно цеђени сокови као и матични сокови као сто су од нара, боровнице, бруснице треба узимати по једну кашику у на пример чају или води.

Јеловник може да се прилагоди и трудници у зависности од тога да ли има неку хроничну болест, да ли има повишен шећер, да ли има проблема са високим притиском, отицањем, проблем са пражњењем црева.

Фото: Профимедиа

 

 Како се изборити са мучнинама?

- Мучнине су релативне, нека трудница их има превише, а неке не, све је индивидуално. Ако има проблем са мучнином храна мора бити у првом триместру лаганија, оброци се морају поделити на 5, по мало. Храну треба добро жвакати да не препуштамо желуцу превелику активност. Течност треба да се узима пола сата пре оброка, никако за време и сат после оброка.

Ђумбир се показао као одличан кад су мучнине у питању, ја бих саветовала да изрендате пола кашичице ђумбира у пола литре воде и мало прокувати, па узимати по гутљај кад год осетите мучнину.

Да ли смемо да се водимо саветом: “Ти сад једеш за двоје”?

“Заблуда која је код нас уврежена је да трудница треба да једе за двоје. Апсолутно није тачна, беба све оно што мајка поједе добија и узима оно што њој треба. Трудница може да има повећану жељу за неком врстом хране, само треба да води рачуна да се то не понавља сваки дан већ да избалансира исхрану.”

Фото: Shutterstock

 

Да ли су живо месо, риба, морски плодови опасни за труднице?

- Месо треба да буде термички обрађено - да ли кувано, динстано или печено. Пржено на дубокој масноћи није добар избор. Морски плодови морају бити колико потпуно свежи, не треба их често конзумирати - једном у две недеље је прихватљиво. Значи сва храна мора бити првенствено свежа, добро опрана и термички обрађена.

Шта јести, а шта избегавати пред сам порођај? Шта је најбоље јести, пити одмах након рођења бебе?

- Јако дуго радим са трудницама и приметила сам да оне труднице које не смањују угљене хидрате до краја трудноће, имају чест проблем са отоцима пред крај и скакање притиска, а оно што је најважније је да се теже отварају на порођају. Од 28. недеље саветујем да се угљени хидрати смање на минимум до порођаја. Након порођаја после неких два сата, обавезно треба попити литар до литар и по воде у гутљајима да се трудница рехидрира и освежи. Свакако је пожељно је да поједе неки воћни бар.

БОНУС ВИДЕО:

(Yumama)