Њега је дочекао почасни строј, а рапорт му је предао командант јединице, пуковник полиције Спасоје Вулевић.

Дачић је положио венац на споменик погинулим припадницима јединице.
Јединица данас обележава и свој јубилеј, 45 година постојања.
Припадници САЈ-а приредили су тактичко-технички (ТТ) збор наоружања и опреме коју користе, попут пушака, заштитне опреме, квадова, дронова, возила "Хамви" и "Милош".

Предвиђена је и показна вежба, у оквиру које ће, између осталог, припадници јединице десантирати из хеликоптера.

Фото: М. Анђела

 

Специјална антитерористичка јединица је организациона јединица у саставу Дирекције полиције, Министарства унутрашњих послова.
САЈ је савремена, високопрофесионална антитерористичка јединица полиције, уско специјализована и опремљена најсавременијом специјалистичком опремом, намењена за извршавање сложених и високоризичних задатака безбедности и заштите Републике Србије и њених грађана. 

То се пре свега односи на борбу против тероризма на тактичком нивоу, као и на пружање асистенције Управи криминалистичке полиције и другим организационим јединицама МУП-а приликом лишења слободе чланова организованих криминалних група, посебно у ситуацијама где се очекује пружање отпора ватреним оружјем.

Искуство стицано деценијама и програм обуке сачињен по узору на светске антитерористичке јединице, створили су изузетно обучену, веома покретну и савремено опремљену оперативну јединицу, оспособљену и спремну да реши најтеже ситуације.

Намењена је за извршавање следећих високо ризичних задатака, у складу са законским прописима и овлашћењима: планирање и извршавање најсложенијих безбедносних задатака у борби против тероризма, интервенције у случају талачких ситуација, интервенције у случају отмице ваздухоплова и других кризних ситуација у ваздухопловима, интервенције у случајевима барикадирања и пружања отпора ватреним оружјем, лишавање слободе чланова организованих криминалних група у сарадњи са другим организационим јединицама МУП-а, обезбеђење личности и објеката који су према процени надлежних државних органа безбедносно угрожени.
Мото јединице представљају речи војводе Живојина Мишића "Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред".

Фото: М. Анђела

 

САЈ је формирана 1978. године у саставу тадашњег Републичког секретаријата за унутрашње послове, Социјалистичке Републике Србије. 
Првобитни назив је био Јединица милиције за специјална дејства и била је намењена за извршавање најсложенијих безбедносних задатака, са високим степеном ризика, које није био у стању да реши редовни састав милиције.

У бази САЈ-а се налази спомен-зид на коме су уклесана имена 16 погинулих припадника, који су животе изгубили часно и храбро вршећи своје дужности.

БОНУС ВИДЕО: