NJega je dočekao počasni stroj, a raport mu je predao komandant jedinice, pukovnik policije Spasoje Vulević.

Dačić je položio venac na spomenik poginulim pripadnicima jedinice.
Jedinica danas obeležava i svoj jubilej, 45 godina postojanja.
Pripadnici SAJ-a priredili su taktičko-tehnički (TT) zbor naoružanja i opreme koju koriste, poput pušaka, zaštitne opreme, kvadova, dronova, vozila "Hamvi" i "Miloš".

Predviđena je i pokazna vežba, u okviru koje će, između ostalog, pripadnici jedinice desantirati iz helikoptera.

Foto: M. Anđela

 

Specijalna antiteroristička jedinica je organizaciona jedinica u sastavu Direkcije policije, Ministarstva unutrašnjih poslova.
SAJ je savremena, visokoprofesionalna antiteroristička jedinica policije, usko specijalizovana i opremljena najsavremenijom specijalističkom opremom, namenjena za izvršavanje složenih i visokorizičnih zadataka bezbednosti i zaštite Republike Srbije i njenih građana. 

To se pre svega odnosi na borbu protiv terorizma na taktičkom nivou, kao i na pružanje asistencije Upravi kriminalističke policije i drugim organizacionim jedinicama MUP-a prilikom lišenja slobode članova organizovanih kriminalnih grupa, posebno u situacijama gde se očekuje pružanje otpora vatrenim oružjem.

Iskustvo sticano decenijama i program obuke sačinjen po uzoru na svetske antiterorističke jedinice, stvorili su izuzetno obučenu, veoma pokretnu i savremeno opremljenu operativnu jedinicu, osposobljenu i spremnu da reši najteže situacije.

Namenjena je za izvršavanje sledećih visoko rizičnih zadataka, u skladu sa zakonskim propisima i ovlašćenjima: planiranje i izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka u borbi protiv terorizma, intervencije u slučaju talačkih situacija, intervencije u slučaju otmice vazduhoplova i drugih kriznih situacija u vazduhoplovima, intervencije u slučajevima barikadiranja i pružanja otpora vatrenim oružjem, lišavanje slobode članova organizovanih kriminalnih grupa u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama MUP-a, obezbeđenje ličnosti i objekata koji su prema proceni nadležnih državnih organa bezbednosno ugroženi.
Moto jedinice predstavljaju reči vojvode Živojina Mišića "Ko sme, taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred".

Foto: M. Anđela

 

SAJ je formirana 1978. godine u sastavu tadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove, Socijalističke Republike Srbije. 
Prvobitni naziv je bio Jedinica milicije za specijalna dejstva i bila je namenjena za izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka, sa visokim stepenom rizika, koje nije bio u stanju da reši redovni sastav milicije.

U bazi SAJ-a se nalazi spomen-zid na kome su uklesana imena 16 poginulih pripadnika, koji su živote izgubili časno i hrabro vršeći svoje dužnosti.

BONUS VIDEO: