Легендарни инвеститор Ворен Бафет открио је у јуну да је поклонио акције "Беркшир Хатавеј" вредне око 5,3 милијарди долара. То је, уз благи пад вредности његових акција, било довољно да га помери за три места међу најбогатијима на свету, на 10. место, од 1. јула. То је најниже рангирање Бафета, најдарежљивије особе на планети, у последњих неколико година.

Он је један од само двоје људи међу 10 најбогатијих који су овог месеца пали на листи. Француски магнат луксузне робе Бернар Арно - који је био најбогатија особа на свету од фебруара до краја маја - спустио се на 3. место јер су акције његове ЛВМХ групе пале други месец заредом.

Илон Маск задржао прво место

Илон Маск је задржао прво место, захваљујући врло добром јуну. Акционари произвођача електричних аутомобила гласали су у корист Маска, омогућивши му да задржи готово 50 милијарди долара вредних опција заснованих на учинку.

Иако ће Форбес наставити да дисконтује Теслине опције за 50% док их не прими - очекује се дуг процес жалбе - његово богатство је и даље порасло за 11,1 милијарди долара од 1. јуна и готово 19 милијарди долара у последња два месеца. Маскова нето вредност ће вероватно ускоро добити подстицај од СпацеX-а, за који се наводи да ће продати акције у понуди вредној 210 милијарди долара - што је повећање са 180 милијарди прошлог децембра (Маск поседује процењених 42% удела).

Џеф Безос, чије је богатство порасло за 15,5 милијарди долара у последњем месецу, попео се на 2. место јер је тржишна капитализација Амазона први пут премашила два билиона долара крајем јуна.

Акције компаније Орацле достигле највишу вредност свих времена

Највећи добитник у јуну био је Лери Елисон, чије је богатство порасло за 26,8 милијарди долара на процењених 173 милијарди долара, јер су акције Орацле достигле највишу вредност свих времена.

Најбогатија жена на свету и даље Францускиња

Најбогатија жена на свету и даље је Франсоаз Бетанкур Мејер из Француске чије је богатство процењено на 89 милијарди долара и 15. је најбогатија особа на свету. Она је власница козметичког гиганта Лореал.

Укупно, 10 најбогатијих људи на свету вреди 1,66 билиона долара - око 76 милијарди више него пре месец дана.

(Форбс)

БОНУС ВИДЕО: