У ваљевским и мионичким селима је дошло до убрзаног ширења вируса афричке куге свиња.

Тако се за само два месеца, у мају и јуну, на списку Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде нашло чак 19 села, која су проглашена зараженим подручјима.

„Афричка куга” код домаћих свиња до сада је потврђена у селима на подручју Ваљева - Осладић, Лукавац, Беомужевић, Дупљај, Козличић, Кланица, Попучке, Лозница, Горња Буковица, Рабас, Лелић и Миличиница.

Foto Ž. Knežević

 

 

У мионичкој општини вирус је изолован на фармама у Брежђу, Паштрићу, Струганику, Кључу, Попадићу, Горњем Лајковцу, те селу Мионица.

До масовног ширења ове изузетно заразне болести, од које нема лека и не постоји вакцина, а која се преноси изузетно лако, дошло је током јуна.

Фото: А. Делић

 

 

То потвђује и највећи број издатих решења од стране Управе за ветерину о проглашењу заражених подручја - чак 17, од чега највише у селима око Ваљева, док је село Попадић код Мионице у кратком периоду по други пут проглашено зараженим подручјем.

Иначе, присуство вируса афричке куге свиња, по први пут на територији Колубарског округа, је регистровано у јануару ове године код домаћих свиња на фарми у пољопривредном домаћинству у селу Бабајић код Љига.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: