Русију је данас захватила врућина каква није виђена више од сто година, а велике врућине владају и у Кини. У Москви је оборен рекорд из 1917. године, а у градовима широм земље жива се подигла изнад 35 степени Целзијуса.

Метеоролошка служба ФОБОС саопштила је да је у Москви 3. јула измерено 32,7 степени, што је за пола степена више од рекорда измереног тог дана 1917. Рекорди су оборени од руске пацифичке обале и Сибира до европских делова Русије.

Упозорења Московљанима

Врућина је повећала потражњу за клима уређајима и вентилаторима. Московљани су такође конзумирали рекордне количине сладоледа и хладних пића. Вода је подељена путницима метроа и трамваја. Градоначелник Москве Сергеј Собјанин саветовао је грађане да буду опрезни и да избегавају изласке у најтоплијим деловима дана.

Фото: Профимедиа

 

 

У Москви живи више од 20 милиона људи. За сутра се прогнозира невреме и постоји могућност града, рекао је он.

Врућина у Кини

Кина се суочава са све топлијим и дужим топлотним таласима и чешћим и непредвидивим обилним кишама због климатских промена, упозорили су у четвртак кинески метеоролози.

У својој годишњој "Плавој књизи" о клими, Кинеска метеоролошка управа (ЦМА) упозорила је да би за 30 година максималне температуре у Кини могле порасти за 1,7 до 2,8 степени Целзијуса, при чему ће највише бити погођени источни делови земље и северозападни регион. Ксињианг.

Фото: Shutterstock

 

 

Прошле године су просечне националне температуре достигле нове рекорде, узрокујући рекордно повлачење леда и топљење пермафроста на северозападу земље, наводи се у документу.

Кина је веома рањива на климатске промене

Кина се сматра једном од климатски најрањивијих земаља на свету и под све је већим притиском да се прилагоди променљивим временским обрасцима и нивоима мора који расту више од глобалног просека.

„Кина је регион који је осетљив на глобалне климатске промене, регион где ће утицај бити значајан“, рекао је Иуан Јиасхуанг, заменик директора Националног климатског центра ЦМА на брифингу за новинаре.

Фото: Профимедиа

 

 

Она је упозорила да ако емисије гасова стаклене баште остану високе, екстремни топлотни таласи који се дешавају једном у 50 година могли би до краја века постати сваке друге године, а падавине би могле да се удвоструче и постану непредвидиве.

„Прилике су екстремне“

Метеоролошка служба је данас упозорила да очекује да ће температуре у већем делу Кине бити релативно високе у наредних неколико месеци, друго лето заредом.

„Време ће бити другачије него претходних година и сада имамо екстремније временске услове“, рекао је Чен Јухан, становник Шангаја, где је данас измерено више од 38 степени. "Изненађује ме сваки пут када изађем."

Фото: Профимедиа

 

 

Обилне кише и поплаве уобичајене су на југу земље, а температуре су обориле рекорде у неколико области северне и централне Кине, угрожавајући усеве и вршећи притисак на електроенергетску мрежу.

Очекују се два тајфуна

Према званичним подацима, просечне температуре од марта до маја биле су највише од почетка мерења 1961. године. „Постоји потреба да се заштитимо од ризика од смањења приноса памука и раног и касног смањења приноса пиринча због високих температура и оштећења услед топлоте“, рекао је Јиа Ксиаолонг, заменик директора ЦМА, на брифингу.

Предвиђа се да ће летње температуре у регионима као што су Џеђанг, Ђијанси, Хунан, Фуђијан, Гуангдонг, Гуангси, Гансу и Нингсија бити 1 до 2 степена Целзијуса изнад нормалних, према ЦМА.

Метеоролози очекују да ће у јулу два тајфуна погодити домовину, Кину. Очекује се кретање у правцу запада или северозапада. Прошле године су два снажна тајфуна, Доксури и Хаикуи, донела рекордне кише, поплаве и изазвала евакуацију становништва.

(Индеx.хр)

БОНУС ВИДЕО: