Међу њима је и један свештеник који је променио веру. Реч је о Партенијусу Тарнеру, некадашњем протестанту, који данас служи у Цркви Свете Петке, као српски поп.

Његова животна прича врло је занимљива.

Тарнер се први пут у православној цркви нашао на Хавајима. Тада је желео да научи грчки језик, те је отишао у грчку цркву.

Фото: Профимедиа

 

- Одрастао сам у официрској породици, живео сам широм планете. Био сам у прилици да научим доста о другим културама и верама, будизму, исламу... Али одрастао сам као протестант. Отишао сам на колеџ да студирам уметност, али осећао сам да ми нешто дубље фали.

После студија, Тарнер је живео у Сан Франциску, а потом и у Тенесију, одакле је пореклом његова супруга. Обилазили су руске православне цркве, а једно време држали православну књижару и кафе.

Фото: Јутјуб принтскрин/Serbian News USA

 

Свештеник у српској цркви Тарнер је постао када је отишао у пензију. Тада је добио позив за помоћ од српског свештеника Бојана, који га је замолио за помоћ у раду цркве.

Занимљив је и начин на који Тарнер објашњава зашто је променио веру и од протестанта постао православац.

- На колеџу, док сам учио филозофију, знао сам да нешто недостаје у мом животу. Осећао сам да постоји неки други свет. Неки мистички елемент, који нисам потпуно доживео. Бар не у пракси. Неке обичне ствари, попут поста. Знао сам за то из госпела, али ми то никада нисмо практиковали. Или, рецимо, живот у молитви.

- Када сам студирао уметност, почео сам да ширим своја искуства. Отишао сам на зен медитацију. Почео сам да прихватам источњачку филозофију. Почео сам да схватам разлику између западног и источног света. Знао сам да је оригинално хришћанство негде источно. Схватао сам да треба да окренем према истоку. Светло долази са истока... Светло хришћанства долази из источног света, из Јерусалима...

БОНУС ВИДЕО: