Među njima je i jedan sveštenik koji je promenio veru. Reč je o Partenijusu Tarneru, nekadašnjem protestantu, koji danas služi u Crkvi Svete Petke, kao srpski pop.

NJegova životna priča vrlo je zanimljiva.

Tarner se prvi put u pravoslavnoj crkvi našao na Havajima. Tada je želeo da nauči grčki jezik, te je otišao u grčku crkvu.

Foto: Profimedia

 

- Odrastao sam u oficirskoj porodici, živeo sam širom planete. Bio sam u prilici da naučim dosta o drugim kulturama i verama, budizmu, islamu... Ali odrastao sam kao protestant. Otišao sam na koledž da studiram umetnost, ali osećao sam da mi nešto dublje fali.

Posle studija, Tarner je živeo u San Francisku, a potom i u Tenesiju, odakle je poreklom njegova supruga. Obilazili su ruske pravoslavne crkve, a jedno vreme držali pravoslavnu knjižaru i kafe.

Foto: Jutjub printskrin/Serbian News USA

 

Sveštenik u srpskoj crkvi Tarner je postao kada je otišao u penziju. Tada je dobio poziv za pomoć od srpskog sveštenika Bojana, koji ga je zamolio za pomoć u radu crkve.

Zanimljiv je i način na koji Tarner objašnjava zašto je promenio veru i od protestanta postao pravoslavac.

- Na koledžu, dok sam učio filozofiju, znao sam da nešto nedostaje u mom životu. Osećao sam da postoji neki drugi svet. Neki mistički element, koji nisam potpuno doživeo. Bar ne u praksi. Neke obične stvari, poput posta. Znao sam za to iz gospela, ali mi to nikada nismo praktikovali. Ili, recimo, život u molitvi.

- Kada sam studirao umetnost, počeo sam da širim svoja iskustva. Otišao sam na zen meditaciju. Počeo sam da prihvatam istočnjačku filozofiju. Počeo sam da shvatam razliku između zapadnog i istočnog sveta. Znao sam da je originalno hrišćanstvo negde istočno. Shvatao sam da treba da okrenem prema istoku. Svetlo dolazi sa istoka... Svetlo hrišćanstva dolazi iz istočnog sveta, iz Jerusalima...

BONUS VIDEO: