Сестра севернокорејског вође, која је на водећој функцији у владајућој Радничкој партији ДНРК, оценила је да су ти маневри Јужне Кореје "неопростива и експлицитна провокација Северне Кореје", објавила је севернокорејска агенција КЦНА.

Она, такође, сматра да јужнокорејски председник Јун Сук Јеол ствара напетости на Корејском полуострву како би скренуо пажњу са унутрашњих проблема.

Говорећи о последњим војним вежбама Јужне Кореје, Ким је истакла да ће, у случају да Пјонгјанг процени да се њима крши суверенитет Северне Кореје и да представљају објаву рата, севернокорејске "оружане снаге одмах спровести своју мисију и задатак додељен Уставом ДНРК".

Фото: Танјуг/АП

 

Јужнокорејска војска извела је крајем јуна вежбе користећи бојеву муницију, у близини копнене и поморске границе са Северном Корејом, први пут од 2018. године.

Сеул је претходно прошлог месеца најавио суспензију војног споразума потписаног са Северном Корејом 2018. године и усмереног на смиривање напетости, у знак протеста због севернокорејског лансирања балона са смећем према југу.

БОНУС ВИДЕО: