Sestra severnokorejskog vođe, koja je na vodećoj funkciji u vladajućoj Radničkoj partiji DNRK, ocenila je da su ti manevri Južne Koreje "neoprostiva i eksplicitna provokacija Severne Koreje", objavila je severnokorejska agencija KCNA.

Ona, takođe, smatra da južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol stvara napetosti na Korejskom poluostrvu kako bi skrenuo pažnju sa unutrašnjih problema.

Govoreći o poslednjim vojnim vežbama Južne Koreje, Kim je istakla da će, u slučaju da Pjongjang proceni da se njima krši suverenitet Severne Koreje i da predstavljaju objavu rata, severnokorejske "oružane snage odmah sprovesti svoju misiju i zadatak dodeljen Ustavom DNRK".

Foto: Tanjug/AP

 

Južnokorejska vojska izvela je krajem juna vežbe koristeći bojevu municiju, u blizini kopnene i pomorske granice sa Severnom Korejom, prvi put od 2018. godine.

Seul je prethodno prošlog meseca najavio suspenziju vojnog sporazuma potpisanog sa Severnom Korejom 2018. godine i usmerenog na smirivanje napetosti, u znak protesta zbog severnokorejskog lansiranja balona sa smećem prema jugu.

BONUS VIDEO: