У већини урбаних средина очекују се тропске ноћи, а многи не могу мирно да проведу ноћ кад је и по 30 степени. 

Али треба да знате да решење постоји и да можете да изађете на крај са врућинама.

Ево неких савета:

1. Немојте да дремате

Врућина може да вас измори више него уобичајено. То је зато што трошите додатну енергију како бисте регулисали температуру тела. Уколико сте лоше спавали током ноћи, покушајте да избегнете дремање током дана.

Искушење да утонете у сан може заиста да буде велико, али када је вруће - спавање је само за ноћ.

2. Време за спавање

Топло време може да вас натера да промените навике. Ипак, покушајте да се држите рутине јер постоји могућност да вам промена дневног ритма уништи сан. Идите на спавање као и до сада.

Фото: Профимедиа

 

3. Држите се основа

Побрините се да вам спаваћа соба буде проветрена и охлађена колико је то могуће. Током дана, спустите ролетне и затворите прозоре на сунчаној страни како топао ваздух не би улазио у кућу.

И још нешто - отворите све прозоре пре него што одете на спавање како би ушао хладан ваздух.

4. Постељина

Ослободите се непотребне постељине, али задржите лагане покриваче. Танки памучни прекривачи упијају зној. 

Колико год да је вруће у спаваћој соби, температура вашег тела ће пасти током ноћи. Зато нам је понекад у сну хладно и када је температура ваздуха преко 30.

Фото: Профимедиа

 

5. Вентилатори

Чак и најмањи вентилатор током ноћи може да вам помогне, поготово ако је влажност ваздуха висока.

Вентилатори подстичу испаравање зноја и олакшавају вашем телу да регулише унутрашњу температуру. Ако немате вентилатор, напуните термофор ледом.

6. Хидрирајте се

Пијте довољно воде током дана, али избегавајте да се наливате пре него што одете на спавање.

Жеђ вас вероватно неће пробудити - али хоће потреба за одласком у тоалет.

7. Пазите шта пијете

Водите рачуна које сокове пијете. Многи од њих задрже доста кофеина који утиче на нервни систем и одржава нас будним. Избегавајте и прекомерни унос алкохола.

Многи пију више када је напољу топло. Разлог је и што више излазе. Алкохол може да нам помогне да заспимо али утиче на квалитет спавања.

Фото: Shutterstock

 

8. Останите мирни

Ако се мучите да заспите, устаните и покушајте да радите нешто што ће вас умирити. Читајте, пишите или можда сложите чарапе. Једно је сигурно - немојте да посегнете за телефоном или игрицом - плаво светло екрана нас разбуђује. Кад се осетите поспано - вратите се у кревет.

9. Водите рачуна о деци

Деца имају прилично чврст сан, али могу да буду осетљива на промене расположења и нову рутину у кући. Побрините се да иду на купање и спавање у уобичајено време. Као део рутине, портал британског Министарства здравља НХС препоручује млаке купке.

Побрините се да вода није превише хладна. Беба не може да вам каже када јој је превише топло или хладно, па је зато битно да јој чешће мерите температуру.

Фото: Профимедиа

 

10. Превазиђите то

Многима од нас потребно је осам сати сна сваке ноћи како бисмо могли да функционишемо. Али, не заборавите да већина људи може нормално да функционише и након што се ноћ или две не наспава. Иако ћете можда зевати чешће него иначе, вероватно ћете бити добро.

Ови савети су настали на основу сугестија професора Кевина Моргана, бившег директора Клинике за истраживање сна Универзитета у Лофбору, као и Лисе Артис из Савета за сан.

БОНУС ВИДЕО:

(ББЦ)