Наиме, стршњен је највећи инсект из породице оса и његов ујед може бити смртоносан. Д. К. (48), која живи у околини Власотинца, пре пар година је на својој кожи осетила ујед стршљена који је једва преживела.

- То се десило пре пар година, било је лето, негде друга половина јула. Биле су паклене врућине. Увече сам отишла до спаваће собе и отворила прозор да направим промају пре спавања. Стршљен је вероватно тада ушао унутра и увукао се некако у постељину на моју страну кревета. Када сам легла негде око поноћи осетила сам јак убод на десној страни стомака испод дојке. Убод је био толико јак као да ми је неко иглом пробио кожу - описује саговорница и додаје:

- Одмах сам устала из кревета и после неколико секунди је кренула алергија. Осуло ми се цело тело, то су биле црвене оспе, а онда је почело и јако гушење. Једва сам дозвала супруга. У кревету сам видела стршљена. Минути су пролазили док сам се обукла и кренули смо код лекара.

Ујед пчеле опасан

Ако је у врат

Д. К. каже и да је годину дана после тога њену ћерку у дворишту током лета ујела пчела и то у пределу врата.

- У поштанском сандучету је било гнездо пчела, али ми то нисмо знали. Ту је поштар убацио коверту и ћерка је хтела да узме рачун одједном су излете пчеле и једна је ујела баш у врат. Она је такође алергична и одмах је почела да се гуши. У комшилуку је била једна докторка која је одмах реаговала, дала јој лекове и након пола сата је била боље.

- За неких десетак минута смо били тамо. Једва сам издржала, имала сам осећај као да ме неко гуши. Лекари су одмах реаговали, дали ми инфузију и инјекције. Мислила сам да умирем, али после 45 минута мени је било боље. До тада нисам веровала да од уједа инсекта може да се умре.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО