Naime, stršnjen je najveći insekt iz porodice osa i njegov ujed može biti smrtonosan. D. K. (48), koja živi u okolini Vlasotinca, pre par godina je na svojoj koži osetila ujed stršljena koji je jedva preživela.

- To se desilo pre par godina, bilo je leto, negde druga polovina jula. Bile su paklene vrućine. Uveče sam otišla do spavaće sobe i otvorila prozor da napravim promaju pre spavanja. Stršljen je verovatno tada ušao unutra i uvukao se nekako u posteljinu na moju stranu kreveta. Kada sam legla negde oko ponoći osetila sam jak ubod na desnoj strani stomaka ispod dojke. Ubod je bio toliko jak kao da mi je neko iglom probio kožu - opisuje sagovornica i dodaje:

- Odmah sam ustala iz kreveta i posle nekoliko sekundi je krenula alergija. Osulo mi se celo telo, to su bile crvene ospe, a onda je počelo i jako gušenje. Jedva sam dozvala supruga. U krevetu sam videla stršljena. Minuti su prolazili dok sam se obukla i krenuli smo kod lekara.

Ujed pčele opasan

Ako je u vrat

D. K. kaže i da je godinu dana posle toga njenu ćerku u dvorištu tokom leta ujela pčela i to u predelu vrata.

- U poštanskom sandučetu je bilo gnezdo pčela, ali mi to nismo znali. Tu je poštar ubacio kovertu i ćerka je htela da uzme račun odjednom su izlete pčele i jedna je ujela baš u vrat. Ona je takođe alergična i odmah je počela da se guši. U komšiluku je bila jedna doktorka koja je odmah reagovala, dala joj lekove i nakon pola sata je bila bolje.

- Za nekih desetak minuta smo bili tamo. Jedva sam izdržala, imala sam osećaj kao da me neko guši. Lekari su odmah reagovali, dali mi infuziju i injekcije. Mislila sam da umirem, ali posle 45 minuta meni je bilo bolje. Do tada nisam verovala da od ujeda insekta može da se umre.

(Kurir)

BONUS VIDEO