Њихова велика гнезда често се налазе на тешко доступним местима као што су тавани, димњаци, па чак и у креветима. Ова огромна легла могу бројати од 400 до 1000 јединки и изгледају готово као уметничка дела величине лопте. Међутим, иако њихова присутност може изгледати занимљиво, стршљени су међу најопаснијим инсектима за људе због потенцијала да изазову озбиљне здравствене проблеме.

Зашто су стршљени опасни?

Стршљени су познати по томе што њихови убоди могу бити веома болни и потенцијално озбиљни. Када се осећају угрожени, стршљени могу реаговати агресивно, ослобађајући феромон, мирис који служи као сигнал за друге стршљене. Ово може изазвати организовани напад, при чему се најчешће уједи догађају у пределу главе, врата и руку. Стршљени обележавају место убода феромонима, што привлачи друге и може довести до вишеструких уједа на истом месту.

Ко је највише угрожен?

Особе које су најугроженије су оне са алергијама на отров инсеката. Ујед стршљена може изазвати озбиљне алергијске реакције, укључујући анафилактички шок, који може брзо постати фаталан ако се не пружи хитна медицинска помоћ. Особе са хроничним болестима, као што су срчана или респираторна стања, такође су у великој опасности јер отров може смањити крвни притисак и изазвати гушење због недостатка кисеоника. У руралним подручјима, где је удаљеност до здравствених установа велика, брза реакција може бити пресудна за преживљавање.

Шта не радити када видите стршљена?

Не правите нагле покрете: Ако наиђете на стршљене или њихово гнездо, избегавајте брзе и нагле покрете јер стршљени су врло осетљиви на вибрације и могу постати агресивни ако се осећају угрожени.

Не покушавајте сами да уклоните гнездо: Ако пронађете гнездо стршљена у вашем дому, немојте покушавати сами да га уклоните. То може бити изузетно опасно јер стршљени често нападају у великим групама. Уместо тога, позовите стручњака за контролу штеточина.

Не користите кућне методе: Кућни лекови и спрејови често нису довољни и могу погоршати ситуацију. Стручњаци имају праву опрему и знање за безбедно уклањање гнезда.

Не занемарујте симптоме: Ако вас стршљен убоде и приметите озбиљне симптоме као што су отежано дисање, отицање лица и грла, или вртоглавицу, одмах потражите медицинску помоћ.

Први симптоми анафилактичког шока

Преосетљиве особе могу развити озбиљну алергијску реакцију неколико минута након убода. Симптоми могу укључивати копривњачу, грчеве у стомаку, бронхоспазам, отицање лица и грла, отежано дисање, пад крвног притиска, па чак и губитак свести. Препоручује се да особе са познатом алергијом носе инјекцију адреналина и да се одмах обрате лекару.

Шта радити након уједа?

Очистите рану: Оперите место убода сапуном и водом како бисте смањили ризик од инфекције.

Примијените хладан облог: Хладни облог може помоћи у смањењу отока и бола.

Користите антихистаминике: Ако реакција није тешка, антихистаминици могу помоћи у ублажавању симптома.

Потражите хитну помоћ ако је потребно: У случају озбиљних симптома, одмах се обратите лекару.

БОНУС ВИДЕО