Спавање је саставни део нашег живота. Помаже нам да се регенеришемо и да одморимо организам, тако да буде спреман за нови дан пун узбуђења и изазова. Зато је врло важно обратити пажњу на здрав сан, јер је то пола посла за продуктиван дан.

Фото: Shutterstock

 

Британска здравствена служба дала је оквирно време које је идеално за људе различитог узраста.

Малој деци која још увек расту и развијају се потребно је доста сати сна како би се одморила и како би организам боље функсионисао, док за одрасле људе то није тако пожељно.

Лош сан је с времена на време у реду, али, ако сте често уморни током дана, то би могао бити знак да нисте довољно спавали.

Здравој одраслој особи обично је потребно око 7 до 9 сати сна, како преноси "Мирор". Међутим, године, здравље и личне околности утичу на то колико нам је сна потребно, плус неки људи природно спавају више од других, а неки мање, и савршено функционишу попут Арнолда Шварценегера.

Тинејџерима, деци и бебама треба више сна јер још увек расту, али и то варира. Новорођенче може да спава између 8 и 16 сати.

Уопштено говорећи, већина одраслих би требало да има за циљ најмање седам сати сна током ноћи. Међутим, то није егзактна наука јер стручњаци за спавање тврде да су људи јединствени.

Ево колико је оквирно време за људе различите животне доби:

  • Новорођенчад (4-12 месеци) 12-16 сати (укључујући дремке)
  • Деца (1-2 године) 11-14 сати (укључујући дремке)
  • Деца у предшколском узрасту (3-5 година) 10-13 сати (укључујући дремке)
  • Школски узраст (6-12 година) 9-12 часова
  • Тинејџери (13-18 година) 8-10 сати
  • Одрасли (18 година и старији) 7 сати или више