Кућни апарати нове генерације мање су опасни и ризични за изазивање пожара од старих, али свакако бринемо када одемо од куће јесмо ли искључили пеглу пошто смо испеглали кошуљу или ринглу након што смо скували кафу.

Оно што је сигурно јесте да пегла неће изазвати пожар уколико не дође у контакт са нечим што може да се запали. Електрични уређаји имају термостате који контролишу грејање. Када се пегла загреје до одређене температуре термостат ће наредити да се она угаси, па када се охлади опет ће се укључити грејање и све тако у круг.

Фото: Схуттерстоцк

 

Уколико сте оставили пеглу у усправном положају, она ће се само укључивати и искључивати јер њен рад контролише термостат. Постоји  опасност од пожара ако је пегла остављена близу неког материјала који може да се запали. Пегле најновије генерације имају систем да се саме искључе у потпуности уколико се не користе извесно време.

Погледајте у упутству да ли и ваша пегла има опцију “Ауто ОФФ” која подразумева да ће се пегла сама искључити уколико је положена на површину, а не померате је 30 секунди или је остављена успревно 8 или више минута (опције варирају од произвођача до произвођача). Уколико је ваша пегла старија од 20 године - обавезно је замените новом!

Шта се дешава ако оставимо укључену ринглу? Па, прилично иста ситуација је и са шпоретом. Шпорет има термостат који дозира топлоту и контролише грејање, па уколико заборавите да искључите ринглу она ће угрејати стан као да имате грејалицу. Опасност од пожара је веома мала, осим ако вам нису дотрајале инсталације.

Фото: Профимедиа

 

Уколико сте оставили ринглу укључену, а на њој сте оставили да се кува ручак, постоји опасност да дође до пожара. Временом ће због топлоте да испари сва вода, храна ће загорети, а постоји и опасност да дође до пожара у кухињи па вам саветујемо да се бар потрудите да ништа не остављате на рингли док нисте код куће.

Опасност може да прети уколико користите шпорет који ради на плин. Обавезно проверите да ли је вентил на плинској боци лепо затворен и да ли су рингле угашене јер цурење плина може да доведе до проблема већих размера. Тако излажете опасности и околне станове и станаре ако живите у згради, па је препоручљиво да затворите вентил на плинској боци пре одласка на пут.

Шпорети који су дигитални имају могућност да подесите време кувања након ког се они аутоматски искључе. Уколико немате овакав шпорет, немојте остављати посуде са храном или водом на ринглу јер чак и ако заборавите да је угасите ништа се неће десити ако нема шта да се прегреје на њој и запали.

За особе које пате од опсесивно компулсивног поремећаја је можда најбоље да пре одласка на пут сниме све уређаје за које постоји опасност да могу да изазову пожар или направе фотографије како би у сваком моменту могли да провере да ли су искључили све пре одласка на посао или пут. Тако ћете бити мирни и спречићете нападе панике и анксиозности који могу да вам покваре расположење.

Телеграф