У Заводу за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево бележе повећан број пацијената, све више је то млађа популација, а у последња 72 сата медицинску помоћ потражило је око 1.400 пацијената!

Како је пренео портал "Аваз", међу њима има доста страних туриста, посебно азијског порекла. Најчешћи разлози су гастроинтенциона обољења, која углавном настају због конзумирања детаљно неопраног воћа и/ли поврћа.

Ради се о вирусу који се манифестира боловима у стомаку, дијарејом и повраћањем.

Према речима дежурног доктора у Заводу Мирсада Хошића, хитну медицинску помоћ тражили су пацијенти и због покретања камена у бубрегу, узроковано појачаним конзумирањем воде што се често чини услед тренутних временских прилика.

Пацијенти се јављају и због болова у грудима

У последња 72 сата у Заводу бележе и повећан број особа са хроничним обољењима посебно у виду акутних хипертензивних стања, а пацијенти им се јављају и због болова у грудима.

Уз савет становништву за конзумирање довољно воде и умерене количине воћа и поврћа, др. Хошић препоручује избегавати боравак на отвореном посебно ризичним категоријама људи (деца, труднице, хронични болесници, старије особе).

Ко год је то у могућности редовне обавезе нека прилагоди тренутним временским условима, тј. у раним јутарњим односно вечерњим сатима. Хроничним пацијентима саветује се да редовно узимају терапију.

"Најбоља превенција јесте смањити излагање сунцу односно избегавати боравак на отвореном у време високих температура ваздуха", нагласио је он.

У амбуланти Завода за хитну медицинску помоћ КС, намењену за децу до 14 година, бележе дневно око 60 пацијената. Разлози за посету лекарима слични су као и код старијих пацијената.

У актуелном таласу врућина, метеоролози у Федералном хидрометеоролошком заводу не очекују промену времена у Босни и Херцеговини у наредних неколико дана.

Пад температура зрака прогнозиран је за период после 20. јула, кад су могући јачи локални пљускови. Међутим, то освежење ће бити краткотрајно, можда два-три дана, па ће температуре ваздуха опет постепено расти до нивоа изнад 30 степени.

БОНУС ВИДЕО: