Толико је тешко и неприродно за људе да ходају на овај начин да се често користи као задатак издржљивости у америчкој војсци - али за ову породицу то је стварност.

Разни теоретичари тврде да браћа и сестре Улас, ходају као што су наши рани преци ходали на све четири, пружајући нам увид у далеку прошлост. Али за разлику од примата од којих су људи еволуирали, браћа и сестре из породице Улас не користе своје шаке да ходају, већ користе само дланове, због чега су им исти јако жуљевити.

Неки научници су ово стање означили као "назадну еволуцију" што је изазвало критике других стручњака који тврде да је то мешавина генетских и фактора околности, критикујући исти појам као увредљив и некоректан.

Сестре Сафије, Хацер, Сенем и Емине и брат Хусеин су годинама окрутно мучили сељаци у провинцији Хатај у јужној Турској, близу границе са Сиријом, каменовали их и вређали, називајући их увредљивим епитетима.

Шести брат је такође ходао четвороношке, али је нажалост умро када је имао пет година. Због исмевања, жене из породице Улас често остају близу куће, али према научницима који су проучавали породицу, њихов брат понекад лута неколико километара и има основне интеракције са другим људима. Нико од петоро људи, који имају отприлике између 25 и 41 године, није похађао школу, али су могли да науче довољно курдског да комуницирају са својом породицом.

Више од две деценије, прича о њиховим недостацима држана је у дискрецији, а тајна за остатак света била је све док два британска научника нису објавила рад турског професора 2005. године.

Турски научници су спекулисали да се ради о поремећају који је предложио еволуциони биолог Унер Тан, назван Синдром Унер Тан - при чему људи који пате од овог синдрома ходају четвороношке и имају озбиљне сметње у развоју, сугеришући да је то облик "обрнуте еволуције". Али ову теорију је осудио британски психолог Николас Хамфри, који ју је означио као "неодговорну" и "увредљиву"након што је лично упознао и посматрао породицу. Говорећи у документарцу ББС-ја, професор Хамфри је рекао:

- Нећу да причам ништа о овоме, мислим да је опис ове породице професора Тана као 'деволуције', као еволуционог повратка, не само научно неодговоран већ и дубоко увредљив за ову породицу.

Закључак професора Тана одбацили су Хамфри и још два британска стручњака, неуронаучник Роџер Кејнс и медицински научник Џон Скојлс, који су тврдили да је њихов ход последица спајања два врло ретка феномена. Они верују да су на њих утицале специфичне генетске и развојне околности.

Браћа и сестре Улас, чији су родитељи у сродству, сви пате од урођеног оштећења мозга, церебеларне атаксије, што значи да им је тешко да балансирају на две ноге, па је њихов моторички развој каналисан кроз пузање. Али научници верују да то није "довољно објашњење" за овакав ход, тврдећи да је главни фактор њиховог стања у околностима и окружењу.

Професор Николас Хамфри је рекао - Знамо да је мајка рађала бебе у изузетно брзом низу. Седморо деце је рођено у року од пет година, четворо од те деце је касније било четвороножно. Мислим да уопште не треба да се чудимо, иако је ово екстремни случај, да култура може бити толико утицајна када све више схватамо да је тако мало нашег понашања као деце или одраслих заправо програмирано генима - преноси "Тhe Sun".

Гени нам дају одређене потенцијале и они су у интеракцији с културом у којој се налазимо.

У документу за дискусију који су објавили Хамфри, Скојлс и Кејнс, научници су тврдили да се ово стање можда никада више неће видети:

- Ако је постојаност четвороножног ходања код ових браће и сестара резултат не само слабо развијеног мозга, већ и комбинације необичних фактора - генетских, физиолошких, психолошких и друштвених - онда, до те мере да је спој ових фактора у једном - породица која је веома невероватна, то је синдром који се можда више никада неће видети - написали су.

- Међутим, чак и ако је то заиста једнократно патолошко стање, мислимо да се из тога могу извући антрополошке лекције. Јер, као што смо нагласили на почетку, ход ових одраслих четвороножаца има карактеристике без преседана, које се не виде ни код новорођенчади ни код других примата: посебно, то је случај ходања зглобом, у комбинацији са типичном људском двоножном употребом задњих ногу.

(Спутњик)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".