У Паризу ће данас бити одржана свечана церемонија отварања Олимпијских игара, на коме ће Србију представљати 112 спортиста.

Међу онима у које полажемо највеће наде су кошаркаши, а репрезентацију Србије предводиће и овог пута Светислав Кари Пешић, жива легенда српске кошарке.

ФОТО: М. Вукадиновић

 

 

Чувени тренер, који иза себе има бројне трофеје, укључујући и победе у финалима Светског првенства 2002. и Европског првенства с Југославијом и Немачком, водиће наш национални тим, а и пред пут спортиста у Француску смо имали прилику да видимо да је атмосфера у репрезентацији сјајна и какво поштовање ужива селектор.

Пешића, како смо приметили на конференцијама за штампу и у интервјуима, кошаркаши углавном зову Кари, што је његов надимак који га прати током читаве каријере, а многи не знају како га је добио?

Познато је да је Пешић рођени Пироћанац, а многи не знају да свој интересантан надимак није добио у свету већ управо у Пироту.

Фото: Профимедиа

 

 

Како је објаснио у својој аутобиографији "Моја игра, мој пут", све је почело током школских дана, када је на једној забави погрешно изговорио име чувеног америчког певача Харија Белафонтеа.

– Испред наше породичне куће у Пироту, у Новосадској улици, било је место сталног окупљања друштва из краја. Ту смо као основци причали разне ствари, анегдоте, препричавали сцене из филмова које смо гледали у биоскопу. У вечерњим сатима, светло са бандере чинило је да све изгледа као права сцена. Театар у ком се за најмању грешку добијала ни мања ни већа казна него – надимак – написао је.

Према његовим речима, надимак се подразумевао тих дана, а он је свој добио на врло симпатичан начин.

Фото: АТА имагес

 

 

– У то време ко није имао надимак у Пироту, тај је био крајње сумњив. Ја сам свој заслужио на "сцени" у нашој улици, док сам препричавао један филм у ком је играо Хари Белафонте. Прекрстио сам га у Кари и тако сам постао Кари. Тако ме и данас зову пријатељи – открио је селектор кошаркашке репрезентације Србије.

(Глоссy)

БОНУС ВИДЕО: