Акила, Јеврејин пореклом са Понта, живео је у Риму са супругом Прискилом, одакле га је цар Клаудије протерао 52. године и настанио се у Коринту.

Тамо је срео апостола Павла, који је њега и његову жену крстио и увео у хришћанство. У својој Посланици Коринћанима, коју је написао у Ефесу, апостол Павле на крају каже: Поздрављају вас многе Акиле и Прискиле са својом помесном црквом (Кор 16, 9). После смрти цара Клаудија, Јеврејима би било дозвољено да се врате у Италију, а Аквила и Прискила су се вратиле у Рим.

Пишући посланицу Римљанима из Коринта, апостол Павле поздравља своје старе пријатеље и сараднике: поздравите Прискилу и Акилу, помоћнике моје у Христу Исусу, који су положили вратове за душу моју, којима захваљујем не само мени, него такође све паганске цркве, и њихова матична црква (Рим. 16, 3–4).

Касније поново видимо Акилу у Ефесу, где ради заједно са Светим Тимотејем.

Окован у Риму, Павле пише Тимотеју у Ефесу: поздравите Прискилу и Аквилу (Друга Тимотеју 4, 19).

За време прогона цара Нерона повукао се у Ефес где је заједно са својом женом Прискилом проповедао Јеванђеље, где су обојица страдали као мученици.

Обичај каже кажу да сви треба да изговоре молитву апостолу,  јер се верује да ћете тако отерати несрећу и добити опроштај од грехова.

Тропар

Свети апостоле Акило, моли Милостивог Бога да подари опроштење сагрешења душама нашим.