Архангел Гаврило је жива сила бестелесна и један од седморице серафима најближих Божјем престолу. Учествовао је у Божијем стварању света и у борби против "палих" анђела, предвођених самим злом - Сатаном.

Такође, познат је и као доносилац срећних вести, а слави се као анђео Благовесник задужен за радосне или благе вести и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог - Светог Јована Крститеља. Такође, јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом и Пресветој Богородици Марији са вешћу да ће родити Сина, спаситеља људског рода, Господа Исуса Христа.

Фото: Профимедиа

 

 

Сабор светог архангела Гаврила - обичаји

Традиционално се верује да на данашњи дан не треба радити, посебно не тешке физичке послове. Такође, наши стари су веровали да на овај дан не треба да се баве ручним радовима, односно да шију или плету.

Наш народ од давнина овај дан сматра и најбољим даном за нови почетак, па је добро нешто започети, без обзира да ли је у питању неки однос или пословни подухват.

Такође, устаљено је веровање да би натребало изговорити молитву светом Архангелу Гаврилу, како би се заштитили од невоља и болести. Посебно се препоручује да му се моле нероткиње.

Ево и молитве:

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Ђеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Ђеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.