Arhangel Gavrilo je živa sila bestelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv "palih" anđela, predvođenih samim zlom - Satanom.

Takođe, poznat je i kao donosilac srećnih vesti, a slavi se kao anđeo Blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog - Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi Sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Foto: Profimedia

 

 

Sabor svetog arhangela Gavrila - običaji

Tradicionalno se veruje da na današnji dan ne treba raditi, posebno ne teške fizičke poslove. Takođe, naši stari su verovali da na ovaj dan ne treba da se bave ručnim radovima, odnosno da šiju ili pletu.

Naš narod od davnina ovaj dan smatra i najboljim danom za novi početak, pa je dobro nešto započeti, bez obzira da li je u pitanju neki odnos ili poslovni poduhvat.

Takođe, ustaljeno je verovanje da bi natrebalo izgovoriti molitvu svetom Arhangelu Gavrilu, kako bi se zaštitili od nevolja i bolesti. Posebno se preporučuje da mu se mole nerotkinje.

Evo i molitve:

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Đevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Đevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.