Добро је познато да је Златан син Шефика и Јурке који су из Југославије избегли у Шведску још седамдесетих година прошлог века, а да је током своје играчке каријере градио пријатељства са многим играчима из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине... Посебну везу имао је са покојним Синишом Михајловићем, с тим да многи не знају да су због карактера почели као непријатељи.

Фото: Профимедиа

 

 

Није заправо то ни толико изненађење, ако се сетимо да су играли за супротстављене стране: "Играли су Јувентус и Интер, закачили смо се на утакмици у једном дуелу и кренуо сам ка Јувентусовој свлачионици. Хтео сам тада да га убијем, или би он убио мене, ко зна. Зауставио ме је Буфон у последњем тренутку. Али, после је дошао у Интер, видео сам да је сјајан момак и постали смо пријатељи...", причао је Миха у једном интервјуу, подсетивши на један од њихових дуела када су остали на трави и започели кошкање после ког је Златан чак главом ударио српског фудбалера.

Фото: Јутјуб принтскрин/SportskiKanalBH

 

 

Када је Михајловић упознао Ибрахимовића у Интеру, променио је мишљење, посебно када је постао тренер. Памти га и са меча Србије и Шведске, када су дуго причали и шалили се, док је покушао да га доведе и у Болоњу: "Превелики је био Златан за Болоњу, био би то невероватан трансфер, али појавио се Милан. Штета, да није било њих, можда би ипак дошао. Рекао је да ће ми јавити кад одлучи, одржао је реч", причао је Михајловић.

Њих двојица су посебно оснажили везу када је Михајловић објавио да има леукемију, први пут током 2019. године. Тада је Златан једва смогао снаге да позове свог пријатеља: "Када сам чуо ту вест, нисам имао снаге да га позовем. Неколико дана је прошло, позвао сам га, он се јавио, ја сам успео да кажем "Михо, Ибра овде", и нисам био у стању да причам, ћутао сам да не чује како плачем. На крају је он мене уверавао да ће све бити како треба, био је јачи од мене. То је за мене било посебно искуство, јер обично ја то радим другима. Понудио сам му помоћ, био сам ту за њега и рекао му да ми каже шта год му треба", рекао је Златан који је истакао да га је све то подсетило на његовог брата Шапка који је нажалост преминуо после дуге борбе са тешком болешћу.

Фото: Профимедиа

 

 

Михајловић је успео да победи леукемију, али се она нажалост вратила и однела га у децембру 2022. године, након чега је Златан остао без речи. Једноставно, није био у стању ни да се јавно опрости од Михајловића, није могао још једном да пролази кроз све, па се у јавности створила погрешна слика да то није учинио због неког сукоба.

"Захваљујемо се чак и онима које је мој брат сматрао великим пријатељима и учествовао је у стварању њихових каријера, а који се нису појавили на последњем испраћају ни изразили саучешће породици. Њима нек је на част!", поручио је Дражен Михајловић, Синишин рођени брат, у чијој су поруци многи осетили прозивку за Златана пошто не само да се није појавио на сахрани, него није послао ни цвеће.

Фото: МВ

 

 

Испоставило се, Дражен Михајловић ништа није замерао Златану, што је касније објаснио Синишин кум Мирослав Тањга: "Неки играчи с којима је Миха имао конфликте, највише су бринули и звали. И то, не из куртоазије, него су се интересовали за човека кога су много ценили. Био сам често у контакту са Златаном Ибрахимовићем, Адемом Љајићем... Звали су редовно играчи с којима је сарађивао, Коларов, Ивановић... да не набрајам и не пропустим неког. Јер, сви наши играчи и спортисти који су га познавали су се људски интересовали. Такође, велику бригу показали су Италијани, играчи из разних земаља који су тамо наступали. То је била брига, љубав и доказ колико је Миха био велики и колико су га волели", рекао је Тањга у интервјуу за "Новости".

Подсетимо, Синиша Михајловић преминуо је 16. децембра 2022. године у болници после дугогодишње борбе са леукемијом. Сахрањен је у Риму, а иза себе је оставио супругу Аријану са којом има петоро деце: три сина и две кћерке.

(Стилл)

БОНУС ВИДЕО: