Халид Шеик Мухамед, Валид Мухамед Салих Мубарак Бин Аташ, и Мустафа Ахмед Адам ал-Хавсави су годинама у затвору у заливу Гвантанамо на Куби, чекајући суђења.

Детаљи договора нису објављени, али амерички медији преносе да су оптужени признали кривицу у замену за одустајање тужилаштва од тражења смртне казне.

Скоро 3.000 људи убијено је у Њујорку, Вирџинији и Пенсилванији у нападима који су покренули „Рат против терора" и инвазију на Авганистан и Ирак.

Ово су били најсмртоноснији напади на америчком тлу од 1941. године, када су Јапанци ударили на луку Перл Харбор, на Хавајима, убивши 2.400 људи.

Договор оптужених и тужилаштва објављен је у писму које су тужиоци послали породицама жртава, преноси Њујорк тајмс.

Фото: Профимедиа

 

Наводи се да би оптужени могли да се појаве пред војним судом следеће недеље.

Америчко Министарство одбране саопштило је да у овом тренутку не може да саопшти услове споразума.

Тројица мушкарац су оптужени за низ дела, међу којима је напад на цивиле, кршење обичаја ратовања, отмице и тероризам.

Сматра се да је Халид Шеик Мухамед главни идејни творац акције, у којој су нападачи отели путничке авионе и њима се забили у куле Светског трговинског центра у Њујорку и зграду америчког Пентагона, главног седишта америчке војске, у Вашингтону.

Четврти авион срушио се у пољу у Пенсилванији пошто су се путници супротставили отмичарима.

Мухамед, инжењер који се школовао у Америци, ухваћен је заједно са Хавсавијем у Пакистану у марту 2003.

Тужилаштво је тврдило да је он представио Осами Бин Ладену, вођи Ал Каиде, идеју о отмици авиона који би потом улетели у америчке зграде.

Навели су да је он потом регрутовао и обучио неке од отмичара.

Мухамед је најмање 183 пута био подвргнут великом броју „унапређених техника испитивања", међу којима је симулирање дављења, пре него што је америчка влада забранила коришћење таквог средства.

Суђење је одлагано толико дуго делом због страха да су такозване бруталне технике испитивања, за које критичари кажу да представљају мучење, могле да угрозе доказе против затвореника.

Фото: Shutterstock

 

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена наводно је у септембру одбила услове договора са петорицом мушкараца који су у Гвантанаму, а међу којима је био Мухамед.

Мушкарци су надводно тражили да им Бајден гарантује да неће бити држани у самици и да ће имати могућност лечења трауме.

Национални савет за безбедност Беле куће саопштио је да је председничка канцеларија информисана о новом договору у среду и да нису имали никакву улогу у преговорима.

 

 

Џим Смит, чија је супруга убијена у нападу, рекао је за Њујорк пост да су породице жртава „чекале 23 године дан када ће се појавити пред судом да би испричали шта су те животиње урадиле нашим вољенима".

- Одузели су нам ту прилику - рекао је, додајући да би требало да добију „највећу казну".

Републиканци су одмах напали Бајдена због постизања договора са оптуженима.

- Једина гора ствар од преговарања са терористима јесте преговарање са њима када су у притвору - изјавио је сенатор Мич Меконел.

(ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: