Роберто Херлицка, чувени италијански глумац, преминуо је у 86. години у Риму. Пре неколико месеци изгубио је вољену супругу Киару и од тада је почео да клоне духом.

Херлицка је освојио престижну награду Давид ди Донатело за улогу у филму "Добро јутро, ноћи" редитеља Марка Белокија, али је позориште било његова права страст. Сарађивао је са познатим редитељима попут Луке Ронконија и Оразија Косте. Сахрана ће се одржати у Риму, у цркви Сан Сатурнино, у петак у 10:30.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Роберто Херлицка је рођен у Торину 2. октобра 1937. године у породици чешког порекла. Након што је дипломирао на Академији драмских уметности Силвио Д'Амико, своје уметничко образовање стекао је у школи Оразија Косте. Његово име повезивано је са класичним позориштем, од Шекспира и Молијера до Чехова и Женеа. Био је познат не само као глумац већ и као редитељ, а једна од његових најпознатијих режија била је "Екс Хамлет", авангардна адаптација Шекспировог класика.

На позоришним даскама сарђивао је редитељима Антонијом Календом, Габријелом Лавијем, Луиђијем Скварцином,  Филмску каријеру  хје започео 1970-их са Лином Вертмилер, која га је ангажовала у бројним филмовима попут "Филм љубави и анархије" и "Шала судбине". Током златног доба телевизијских драма на Раи-у, Херлитца је играо главне улоге у многим серијама, укључујући "Пармски картузијански амнастир" Мауроа Болоњинија и "Марчелино хлеб и вино" Луиђија Коменцинија.

Његов таленат и харизма привукли су многе велике редитеље, што му је омогућило импресивну каријеру у театру и на филму чак и у позним годинама. Улога Алда Мора у филму "Добро јутро, ноћи" Марка Белокија из 2003. године донела му је Настро д'арђенто за најбољег глумца и Давид ди Донатело за најбољег споредног глумца. Освојио је и награду Виторио Gassman 2012. године за филм "Црвено и плаво" Ђузепеа Пићонија, а следеће године је сарађивао са Паолом Сорентином у филму "Велика лепота", где је играо кардинала опседнутог кухињом.

Његова свестраност и посвећеност уметности чинила га је незаборавним, било да је играо Хамлета, Алда Мора или гостовао у популарној серији "Борис". Роберто Херлитцка ће остати упамћен као великан италијанског позориште и филма, чији ће рад наставити да инспирише и будуће  генерације.

БОНУС ВИДЕО: