Roberto Herlicka, čuveni italijanski glumac, preminuo je u 86. godini u Rimu. Pre nekoliko meseci izgubio je voljenu suprugu Kiaru i od tada je počeo da klone duhom.

Herlicka je osvojio prestižnu nagradu David di Donatelo za ulogu u filmu "Dobro jutro, noći" reditelja Marka Belokija, ali je pozorište bilo njegova prava strast. Sarađivao je sa poznatim rediteljima poput Luke Ronkonija i Orazija Koste. Sahrana će se održati u Rimu, u crkvi San Saturnino, u petak u 10:30.

 

Foto: Profimedia

 

 

Roberto Herlicka je rođen u Torinu 2. oktobra 1937. godine u porodici češkog porekla. Nakon što je diplomirao na Akademiji dramskih umetnosti Silvio D'Amiko, svoje umetničko obrazovanje stekao je u školi Orazija Koste. NJegovo ime povezivano je sa klasičnim pozorištem, od Šekspira i Molijera do Čehova i Ženea. Bio je poznat ne samo kao glumac već i kao reditelj, a jedna od njegovih najpoznatijih režija bila je "Eks Hamlet", avangardna adaptacija Šekspirovog klasika.

Na pozorišnim daskama sarđivao je rediteljima Antonijom Kalendom, Gabrijelom Lavijem, Luiđijem Skvarcinom,  Filmsku karijeru  hje započeo 1970-ih sa Linom Vertmiler, koja ga je angažovala u brojnim filmovima poput "Film ljubavi i anarhije" i "Šala sudbine". Tokom zlatnog doba televizijskih drama na Rai-u, Herlitca je igrao glavne uloge u mnogim serijama, uključujući "Parmski kartuzijanski amnastir" Mauroa Bolonjinija i "Marčelino hleb i vino" Luiđija Komencinija.

NJegov talenat i harizma privukli su mnoge velike reditelje, što mu je omogućilo impresivnu karijeru u teatru i na filmu čak i u poznim godinama. Uloga Alda Mora u filmu "Dobro jutro, noći" Marka Belokija iz 2003. godine donela mu je Nastro d'arđento za najboljeg glumca i David di Donatelo za najboljeg sporednog glumca. Osvojio je i nagradu Vitorio Gassman 2012. godine za film "Crveno i plavo" Đuzepea Pićonija, a sledeće godine je sarađivao sa Paolom Sorentinom u filmu "Velika lepota", gde je igrao kardinala opsednutog kuhinjom.

NJegova svestranost i posvećenost umetnosti činila ga je nezaboravnim, bilo da je igrao Hamleta, Alda Mora ili gostovao u popularnoj seriji "Boris". Roberto Herlitcka će ostati upamćen kao velikan italijanskog pozorište i filma, čiji će rad nastaviti da inspiriše i buduće  generacije.

BONUS VIDEO: