Потом су почеле расправе о разликама у сексуалном развоју, а иако Келиф још није коментарисала ову ситуацију, прича се да болује од ДСД-а, ретког поремећаја који погађа само 0,05 до један посто популације. ДСД се често назива интерсексуалним поремећајем, који може да доведе до тога да жене имају мушки хромозом или анатомију, што је вероватно разлог зашто је Анђела задобила тако јак ударац.

Иначе, Иман је била искључена са Светског првенства јер је Светска боксерска федерација утврдила да је она биолошки мушкарац, односно да има превелики ниво мушких хормона за једну жену.

Многи спортисти због ДСД-а дисквалификовани

Неко може да буде рођен са женским полним органима, али има комбинацију XY хромозома која је типична за мушкарце, као и унутрашње, скривене тестисе, што у погледу спорта може да побољша њихове перформансе, пише Cincinnati Children's Hospital. У неки су случајевима спортисти хтели да заташкају своје стање. Међутим, како је током лекарских прегледа откривено да имају ДСД, дошло је до њихове дисквалификације са такмичења. Један од таквих примера је ситуација јужноафричке тркачице имена Кастер Семенyа.

Фото: Танјуг/АП

 

Претходно је за изјавила да има мушке унутрашње органе, да нема материцу, али да има женски сполни орган, због чега је била присиљена да узима лекове попут контрацептивних пилула како би смањила ниво тестостерона јер је морала да испуни нове прописе који ограничавају ниво хормона током женских такмичења.

Та ситуација јој је изазвала нападе панике те је изјавила да је то за њу био велики стрес који ју је терао на повраћање.

Осим ње, са овим се поремећајем боре се и тркачице Франсин Нyонсаба из Бурундија, Маргарет Нyајрера Вамбуи из Кеније те Кристин Мбома и Беатрис Масилинги из Намибије које су због ДСД-а дисквалификоване са такмичења.

БОНУС ВИДЕО: