Potom su počele rasprave o razlikama u seksualnom razvoju, a iako Kelif još nije komentarisala ovu situaciju, priča se da boluje od DSD-a, retkog poremećaja koji pogađa samo 0,05 do jedan posto populacije. DSD se često naziva interseksualnim poremećajem, koji može da dovede do toga da žene imaju muški hromozom ili anatomiju, što je verovatno razlog zašto je Anđela zadobila tako jak udarac.

Inače, Iman je bila isključena sa Svetskog prvenstva jer je Svetska bokserska federacija utvrdila da je ona biološki muškarac, odnosno da ima preveliki nivo muških hormona za jednu ženu.

Mnogi sportisti zbog DSD-a diskvalifikovani

Neko može da bude rođen sa ženskim polnim organima, ali ima kombinaciju XY hromozoma koja je tipična za muškarce, kao i unutrašnje, skrivene testise, što u pogledu sporta može da poboljša njihove performanse, piše Cincinnati Children's Hospital. U neki su slučajevima sportisti hteli da zataškaju svoje stanje. Međutim, kako je tokom lekarskih pregleda otkriveno da imaju DSD, došlo je do njihove diskvalifikacije sa takmičenja. Jedan od takvih primera je situacija južnoafričke trkačice imena Kaster Semenya.

Foto: Tanjug/AP

 

Prethodno je za izjavila da ima muške unutrašnje organe, da nema matericu, ali da ima ženski spolni organ, zbog čega je bila prisiljena da uzima lekove poput kontraceptivnih pilula kako bi smanjila nivo testosterona jer je morala da ispuni nove propise koji ograničavaju nivo hormona tokom ženskih takmičenja.

Ta situacija joj je izazvala napade panike te je izjavila da je to za nju bio veliki stres koji ju je terao na povraćanje.

Osim nje, sa ovim se poremećajem bore se i trkačice Fransin Nyonsaba iz Burundija, Margaret Nyajrera Vambui iz Kenije te Kristin Mboma i Beatris Masilingi iz Namibije koje su zbog DSD-a diskvalifikovane sa takmičenja.

BONUS VIDEO: