Самопроглашена држава Косово, која већ годинама покушава да добије дозволу од Европске радиодифузне уније (ЕБУ) како би наступила на популарном музичком фестивалу "Песма Евровизије", неће бити део манифестације. Наиме, иако су аплицирали за учешће на следећем такмичењу које ће се одржати у Швајцарској, њихов захтев је поново одбијен.

Радио-телевизија Косово (РТК) већ годинама упорно покушава да добије дозволу од ЕБУ како би наступила на "Евровизији", али су сваки пут суочени са одбијањем. Очекивања су била висока и ове године, али је званично потврђено да Косово неће учествовати на "Евровизији" 2025. године.

 

Самопроглашена држава Косово, која већ годинама покушава да добије дозволу од Европске радиодифузне уније (ЕБУ) како би наступила на популарном музичком фестивалу "Песма Евровизије", неће бити део манифестације. Наиме, иако су аплицирали за учешће на следећем такмичењу које ће се одржати у Швајцарској, њихов захтев је поново одбијен. Радио-телевизија Косово (РТК) већ годинама упорно покушава да добије дозволу од ЕБУ како би наступила на "Евровизији", али су сваки пут суочени са одбијањем. Очекивања су била висока и ове године, али је званично потврђено да Косово неће учествовати на "Евровизији" 2025. године.

 

- Сада је званично, Косово неће учествовати на "Евровизији" 2025. године - стоји на официјалном налогу "Еуровисион Неwс" на друштвеној мрежи "Икс".

РТК је оштро реаговао на ову одлуку, оптужујући ЕБУ за примену двоструких стандарда. У саопштењу објављеном на друштвеној мрежи "Икс" (некадашњи Твитер), РТК истиче да ЕБУ захтева пуноправно чланство пре него што дозволи учешће Косова на "Евровизији", али их онда одбија из политичких разлога, иако РТК наводно испуњава све потребне услове.

 

 

- ЕБУ примењује двоструке стандарде. Прво за Косово захтевају пуноправно чланство у ЕБУ пре него што дозволе учешће на "Евровизији", а онда нас не прихватају из политичких разлога, иако РТК испуњава све потребне услове - стоји у саопштењу "Еуровисон Косово" које су објавили на свом налогу на друштвеној мрежи "Икс".

Република