Дојче веле наводи да је полиција једном успела да га правовремено „скине“ са лета, а други пут је одлетео у Шведску.

Немачка полиција је јуче потврдила велики безбедносни пропуст на аеродрому у баварској престоници Минхену. Један норвешки путник је, наиме, успео да се укрца на два лета и то без важеће карте за те летове, односно бординг-карте потребне за улазак у авион.

Након што је баварска полиција први пут успела да га на време заустави, пре полетања авиона, само дан касније он је уз помоћ истог трика одлетео у смеру Шведске.

Како је то могло да се догоди?

Тај 39-годишњак је, како је потврђено, први пут 4. августа ове године успео да превари особље задужено за безбедност једног од највећих немачких аеродрома.

Путницима је за улазак у авион потребна бординг-карта коју скенирају на аутоматским пролазима. Како јавља таблоид Билд, Скандинавац је једноставно стајао поред једног другог путника, а након што је он скенирао своју карту, 39-годишњак се иза њега „прогурао“ кроз контролни пункт.

Фото: Профимедиа

 

Прошуњао се и поред службеника авио-компаније који су били на терминалу и тако је успео да уђе у авион који је требало да полети за Хамбург.

Али, с обзиром на то да је тај лет био распродат, Скандинавац није имао где да седне и тако се открио његов покушај манипулације.

И док би неки потенцијални слепи путник био предат полицији, а након тога против њега подигнута и оптужница, овај 39-годишњак је по хитном поступку био ослобођен, а дан касније и враћен на аеродром.

Користећи исту технику као и на лету за Хамбург, он је успео да се укрца у авион на лету за Стокхолм. Тај лет није био распродат, потврдио је полицијски портпарол Себастијан Пинта. Норвежанин није био откривен и авион је полетео за Стокхолм.

Није прецизирано о којој се авио-компанији радило.

Хапшење у Шведској

Након доласка у главни град Шведске, 39-годишњак је врло брзо привукао пажњу службеника који раде на аеродрому – он је наиме по хитном поступку хтео да одлети назад у Минхен.

Мушкарца је ухапсила шведска полиција, а приликом претреса установљено је да је са собом имао и нож са оштрицом дугом десет центиметара. Упркос томе, портпарол полиције Пинта тврди да он није представљао никакву опасност.

Фото: Профимедиа

 

Представник аеродрома Минхен Хенер Ојринг изјавио је да се још увек истражују околности под којима је уопште био могућ такав безбедносни пропуст, и додао да ће за то бити потребно одређено време.

- Истражујемо како је могло да се догоди да путник заобиђе аутоматску контролу бординг-карата пре безбедносне контроле. Авио-компанија осим тога испитује и процес контроле бординг-карата на самом терминалу, где је она сама надлежна за контролу путника.

Према наводима немачке полиције, против 39-годишњака је покренута истрага због недозвољеног уласка у земљу и манипулације приликом транспорта. Још увек није познато да ли је неко од тог мушкарца почетком августа на аеродрому у било ком тренутку захтевао да покаже своја лична документа.

БОНУС ВИДЕО: