Dojče vele navodi da je policija jednom uspela da ga pravovremeno „skine“ sa leta, a drugi put je odleteo u Švedsku.

Nemačka policija je juče potvrdila veliki bezbednosni propust na aerodromu u bavarskoj prestonici Minhenu. Jedan norveški putnik je, naime, uspeo da se ukrca na dva leta i to bez važeće karte za te letove, odnosno bording-karte potrebne za ulazak u avion.

Nakon što je bavarska policija prvi put uspela da ga na vreme zaustavi, pre poletanja aviona, samo dan kasnije on je uz pomoć istog trika odleteo u smeru Švedske.

Kako je to moglo da se dogodi?

Taj 39-godišnjak je, kako je potvrđeno, prvi put 4. avgusta ove godine uspeo da prevari osoblje zaduženo za bezbednost jednog od najvećih nemačkih aerodroma.

Putnicima je za ulazak u avion potrebna bording-karta koju skeniraju na automatskim prolazima. Kako javlja tabloid Bild, Skandinavac je jednostavno stajao pored jednog drugog putnika, a nakon što je on skenirao svoju kartu, 39-godišnjak se iza njega „progurao“ kroz kontrolni punkt.

Foto: Profimedia

 

Prošunjao se i pored službenika avio-kompanije koji su bili na terminalu i tako je uspeo da uđe u avion koji je trebalo da poleti za Hamburg.

Ali, s obzirom na to da je taj let bio rasprodat, Skandinavac nije imao gde da sedne i tako se otkrio njegov pokušaj manipulacije.

I dok bi neki potencijalni slepi putnik bio predat policiji, a nakon toga protiv njega podignuta i optužnica, ovaj 39-godišnjak je po hitnom postupku bio oslobođen, a dan kasnije i vraćen na aerodrom.

Koristeći istu tehniku kao i na letu za Hamburg, on je uspeo da se ukrca u avion na letu za Stokholm. Taj let nije bio rasprodat, potvrdio je policijski portparol Sebastijan Pinta. Norvežanin nije bio otkriven i avion je poleteo za Stokholm.

Nije precizirano o kojoj se avio-kompaniji radilo.

Hapšenje u Švedskoj

Nakon dolaska u glavni grad Švedske, 39-godišnjak je vrlo brzo privukao pažnju službenika koji rade na aerodromu – on je naime po hitnom postupku hteo da odleti nazad u Minhen.

Muškarca je uhapsila švedska policija, a prilikom pretresa ustanovljeno je da je sa sobom imao i nož sa oštricom dugom deset centimetara. Uprkos tome, portparol policije Pinta tvrdi da on nije predstavljao nikakvu opasnost.

Foto: Profimedia

 

Predstavnik aerodroma Minhen Hener Ojring izjavio je da se još uvek istražuju okolnosti pod kojima je uopšte bio moguć takav bezbednosni propust, i dodao da će za to biti potrebno određeno vreme.

- Istražujemo kako je moglo da se dogodi da putnik zaobiđe automatsku kontrolu bording-karata pre bezbednosne kontrole. Avio-kompanija osim toga ispituje i proces kontrole bording-karata na samom terminalu, gde je ona sama nadležna za kontrolu putnika.

Prema navodima nemačke policije, protiv 39-godišnjaka je pokrenuta istraga zbog nedozvoljenog ulaska u zemlju i manipulacije prilikom transporta. Još uvek nije poznato da li je neko od tog muškarca početkom avgusta na aerodromu u bilo kom trenutku zahtevao da pokaže svoja lična dokumenta.

BONUS VIDEO: