Rusija je poklonila Severnoj Koreji 447 koza kako bi se ublažila nestašica gladi u toj azijskoj zemlji, a taj poklon je usledio nakon samita ruskog predsednika Vladimir Putin i severnokorejskog lidera Kim DŽong Una u junu, na kojem su razgovarali o najširoj saradnji u svim oblastima.

Rusija je poslala koze u grad Rason, objavila je danas ruska služba za nadzor poljoprivrede Roselkoznadzor.

To je prvi deo isporuke domaćih životinja koje Rusija namerava da pošalje Severnoj Koreji kako bi ublažila nestašicu hrane izazvanu uglavnom politikom vlade, pri čemu se situacija pogoršala tokom pandemije kovida, prenosi Politiko.

Foto: D. Dozet

 

 

Prema podacima organizacije "Hjuman rajts voč", 10,7 miliona od 25,9 miliona stanovnika u Severnoj Koreji pati od nedovoljne uhranjenosti, a 18 odsto dece ima usporen razvoj zbog hronične pothranjenosti.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Rusija nastoji da se što više umili Severnoj Koreji od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, piše briselski portal.

Pjongjang je otvoreno podržao napad na Ukrajinu i optuživan je da je isporučio oružje ruskim snagama na bojnom polju.

Foto: Profimedia

 

 

Moskva i Pjongjang su u prošlosti negirali takve tvrdnje.

Ruski mediji su preneli da su tokom nedavnog Putinovog puta u Severnu Koreju, dvojica lidera potpisali sporazum kojim se obavezuju na uzajamnu pomoć u slučaju agresije na neku od njih, što je deo šireg dogovora o saradnji u svim oblastima, od obrazovanja do turizma i poljoprivrede.

BONUS VIDEO: