Međutim, među prvima koji su izašli iz aviona na aerodromu, gde ih je dočekao ruski predsednik Vladimir Putin, bilo je dvoje dece - 11-godišnja Sofija i osmogodišnji Danijel.

Oni su rođeni u Argentini, nakon čega su se sa svojim roditeljiima Marijom Majer i Ludvigom Gišom preselili u Sloveniju, gde je Majer vodila onlajn umetničku galeriju, a Giš je osnovao IT kompaniju. Majer je prijateljima rekla da je porodica napustila Argentinu kako bi se sklonila od uličnog nasilja.

Porodica je kod kuće govorila španski, deca su išla u međunarodnu školu u LJubljani, gde su učila na engleskom jeziku, piše britanski Gardijan.

Sofija i Danijel su se sada našli na crvenom tepihu moskovskom aerodromu Vnukovo i licem u lice sa Putinom.

Ruski predsednik je Sofiji uručio buket cveća, rekavši "buenas noches" (dobro veče). Kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio da su roditelji tek u avionu iz Ankare za Moskvu prvi put rekli svojoj deci da uopšte nisu Argentinci.

Foto: Tanjug/AP

 

Marija i Ludvig su bili pseudonimi, a njihova prava imena su Ana Duljceva i Artjom Duljcev, koji su radili kao "ilegalci", odnosno špijuni za rusku obaveštajnu agenciju SVR.

Par je uhapšen u decembru 2022. godine kada je naoružana policija upala u njihovu porodičnu kuću u mirnom predgrađu LJubljane nakon dojave savezničke obaveštajne službe. Nakon hapšenja njihovih roditelja, Sofija i Danijel odvedeni su u hraniteljsku porodicu i nisu se sa njima videli sve do razmene zarobljenika prošle nedelje.

Gardijan piše da niko od komšija ruskih špijuna nije mogao da poveruje da par krije takvu tajnu. Jedan od komšija je, u razgovoru za britanski list, tvrdio da su sve to izmislili lažljivi novinari, dok je prijatelj rekao da je Majer, koju je Putin zagrlio kada je izašla iz aviona, očigledno nije bila špijun.

Otkrića na tokom tročasovnog leta za Moskvu sigurno su bila šokantna. Sofija i Danijel nisu znali ni reč ruskog, niti bilo šta o Rusiji, a sada su leteli ka toj zemlji gde će možda zauvek živeti. Nakon što su ušli na terminal aerodroma, pitali su roditelje ko je čovek koji im je uručio cveće na pisti.

Foto: Tanjug/AP

 

- Nisu znali ni ko je Putin - rekao je Peskov.

"Ilegalci" su najcenjeniji ruski špijuni, godinama obučavani da se ponašaju u skladu sa manirima stranaca, nakon čega bivaju poslati u inostranstvo na misije koje mogu da traju i decenijama. Svako špijuniranje uključuje prevaru, ali biti "ilegalac" uključuje prevaru na posebno intiman način, pri čemu se od operativaca zahteva da godinama lažu sve oko sebe, uključujući i svoju decu. Oni su nedavno postali ključni deo propagande Putinovog režima, sa televizijskim dokumentarcima, pažljivo uređenim knjigama koje prenose njihove patriotske podvige, pa čak i statuama nekim od najpoznatijih "ilegalaca" koje su podignute u raznim ruskim gradovima. 

Peskov je objasnio potresnu vest koju su Duljcevi preneli svojoj deci u avionu kao neizbežan deo posla "ilegalaca", "prinoseći takve žrtve zarad svog rada i posvećenosti njihovoj službi".

Duljcevi su samo poslednji u dugom nizu sovjetskih i ruskih "ilegalaca" koji su morali da saopšte istinu svojoj deci. Tim i Aleks Foli, rođeni u Kanadti, tako su prvi put saznali da su njihovi roditelji, Don i En, u stvari Andrej i Elena iz Sibira kada je FBI pokucao na vrata njihove kuće u Kembridžu, u Masačusetsu, na Timov 20. rođendan 2010. godine.

Tek kada je stigao u Moskvu i kada su mu pokazane stare fotografije njegovih roditelja u uniformama KGB-a, konačno je shvatio šta se dešava, rekao je Aleks za Gardijan 2016. godine. Braći je oduzeto kanadsko državljanstvo i dati su im ruski pasoši i nova prezimena.

Foto: Tanjug/AP

 

- Što se tiče porodice i održavanja na okupu, to ne ide dobro kada odaberete ovakav put - rekao je Tim.

Glavno pitanje za sve "ilegalce" koji su imali decu bilo je kada, ako ikada, treba da otkriju istinu. Učiniti to u inostranstvu bio je ogroman operativni rizik. Šta ako su deca nešto rekla prijateljima ili nastavnicima? Mnogi "ilegalci", poput Duljcevovih, otkrivali su svoj identitet svojoj deci tek kada su se već vraćali kući na kraju svojih misija. 

U arhivskim dokumentima KGB-a prokrijumčarenih iz Rusije opisan je slučaj "ilegalaca" koji su deci rekli istinu u vozu iz Istočnog Berlina za Moskvu, na kraju dugog zadatka na zapadu.

- Dečak je počeo da plače i legao je na krevet, ponavljajući da želi da ide kući i da neće nigde druge - zabeleženo je u dokumentima.

U jednom od retkih iskrenih priznanja, Vladimir Krjučkov koji je 1974. godine imenovan za šefa Uprave spoljne obaveštajne službe KGB-a, priznao je da život "ilegalaca" često dovodio do "tužnih porodičnih situacija, a ponekad i do nepomirljive mržnje".

Sofija i Danijel su možda dovoljno mladi da mogu da se prilagode novom životu u Rusiji, ali to neće biti lako prilagođavanje i teško da će ikada više videti nekog od svojih prijatelja iz LJubljane. Međutim, njihova izopačena porodična situacija se u Moskvi već žigoše kao nešto čime se treba ponositi – dokaz koliko će ruski operativci ići daleko u ime patriotizma.

Foto: Profimedia

 

- Tako sam zahvalna našoj zemlji i Vladimiru Vladimiroviču Putinu - rekla je Duljceva, dok je cela porodica pred televizijskim kamerama obilazila sedište SVR-a u predgrađu Moskve.

Bio je Danijelov deveti rođendan, a jedan novinar mu je dao igračku Čeburašku iz crtanog filma iz sovjetskog doba i pitao je da li su već naučili neke ruske fraze. NJihovi roditelji su ih gledali, smešeći se, očigledno ne brinući o tome da paradiraju svoju decu na televiziji. Novinar je uveravao gledaoce da je špijunaža kojom su se Duljcevi bavili tokom godina skrivanja vredna svake prevare.

- Oni su profesionalci visoke klase koji su ceo svoj život posvetili domovini, podnoseći žrtve koje obični ljudi nikada nisu mogli da razumeju. Odgajali su svoju decu kao katolike koji govore španski. Sada će morati da ih nauče šta je boršč.

(Gardijan)

BONUS VIDEO: