Mladi Iranac Behzad Muhamadžedehom, za kojeg se pre četiri godine smatralo da ima 19 godina, nalazi se na listi najtraženijih kriminalaca FBI zbog svoje navodne umešanosti u kriminalne aktivnosti kojie uključuju narušavanje javnih veb stranica širom sveta.

Kako se navodi u tekstu poternice, Muhamadžadeh se sumnjiči da je od 2018. godine oštetio više od 1.100 veb lokacija proiranskim i pro-hakerskim porkama među kojima su i zaštićeni računari Sjedinjenih Američkih Država.

Na njihovim zvaničnim sajtovima je izmenio sadržaje slikama pokojnog generala Kasem Solejmanija iza kog se nalazi iranske zastava i poruka „Dole Amerika.“

Sud u saveznoj američkoj državi Masačusets podigao je optužnicu za njim zbog sumnje da je zajedno sa osobom po imenu Marvan Abusurom sa palestinskih teritorija, oštetio više veb sajtova kao odmazdu za američku vojnu akciju u januaru 2020. godine u kojoj je ubijen komandant elitnih jedinica iranske Revolucionarne garde Kasem Sulejmani.

 

 

Naime, 3. januara 2020. Kasem Sulejmani iranski general-major, ubijen je u napadu američke bespilotne letelice u blizini međunarodnog aerodroma Bagdad u Iraku, gde je doputovao kako bi se sastao sa iračkim premijerom Adilom Abdul-Mahdijem.

Prema optužbama, hakerski poduhvati ovog mladog hakera počeli su još 2015. godine. Imali su ciljnu listu od više od 1.800 onlajn naloga, uključujući naloge vazduhoplovnih ili satelitskih tehnologija i međunarodnih vladinih organizacija u Australiji, Izraelu, Singapuru, Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Foto: Shutterstock

 

Uspeli su da preuzmu identitet osoba sa liste meta i tako dobili pristup svim važnim i zaštićenim dokumentima, kao i mogućnost korišćenja “malvera” koji im omogućava dublji pristup kompjuterskom sistemu.

FBI je oformio novu strategiju koja pomaže u očuvanju sigurnosti veb sajtova i identiteta na internetu. Strategija podrazumeva partenerske odnose sa saveznim i stranim kolegama, kao i kolegama privatnog sektora.

BONUS VIDEO: