Туристи који уживају у погледу на Луцернско, Тунско и Нешателско језеро са разгледнице могли би бити изненађени шта се налази испод тих нетакнутих алпских вода.

Годинама је швајцарска војска користила језера као депоније за стару муницију, верујући да се тамо може безбедно одложити.

Процењује се да само у језеру Луцерн има око 3.300 тона муниције и 4.500 тона у водама Нешателском језеру, које је швајцарско ваздухопловство користило за вежбе бомбардовања до 2021. године.

Фото: Профимедиа

Луцернско језеро

 

Део муниције је на дубини од 150 до 220 метара, али остатак муниције у Нешателском језеру је само шест или седам метара испод површине.

Сада швајцарско Министарство одбране нуди награду од 50.000 франака (око 52,5 хиљада евра) за најбољи предлог како да се муниција извуче из језера.

Три најбоља предлога за безбедно и еколошки прихватљиво решење за вађење муниције поделиће награду, али се очекује да ће сама операција коштати милионе.

Фото: Профимедиа

Нешателско језеро

 

Чињеница да је толико муниције завршило у швајцарским језерима позната је деценијама, иако су људи тек недавно почели да се питају за безбедност.

Пензионисани швајцарски геолог Маркос Бусер, који је саветовао владу на ту тему, написао је пре десет година истраживачки рад о опасностима отпада.

Фото: Профимедиа

Нешателско језеро

 

- Муниција представља два ризика - рекао је он - Први, упркос томе што је под водом, и даље представља опасност од експлозије јер у многим случајевима "влада није уклонила фитиље пре него што је одбацила муницију", док је друга опасност загађење воде и седимента.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: