Живот велике британске музичке звезде Едварда Кристофера Ширана, познатијег као Ед Ширан, који је у Београду одржао спектакуларан концерт, могао би се описати речима од трња до звезда.

Фото: Профимедиа

 

Рођен је 1991. године у Халифаксу, а музички таленат почео је да показује већ у детињству. Са четири године родитељи су га уписали у хор, а у музичке воде увела га је и љубав према гитари, коју је добио за 11. рођендан. Већ као тинејџер, са 16 година, схватио је да у животу жели да се бави само музиком, због чега је одустао од даљег образовања, исписао се из средње школе и преселио у Лондон.

Али није све текло глатко. У почетку је свирао по баровима, а често није имао кров над главом. - Сналазио сам се. Једном сам недељу дана провео спавајући у метроу. Изашао бих, имао свирку, чекао до пет ујутру да се метро отвори, сео у воз и спавао до подне, па све поновио. Није било тако лоше - открио је музичар у својој биографији. А да човек највише научи из животних недаћа, убрзо је и сам доказао. У то време је написао песму "Хомелесс", јер је и сам био бескућник.

Фото: Профимедиа

 

Оборио све рекорде

Тек 2011. године је ступио на музичку сцену и самостално објавио ЕП "Но. 5 Цоллаборатионс Пројецт", након чега су га приметили Елтон Џон и Џејми Фокс, што му је помогло да му каријера крене узлазно невероватном брзином. Први албум, "+", објавио је исте године и с њим постигао велики успех, а годину дана касније освојио је Брит аворд за најбољег британског соло музичара.

За мање од две године од издавања тог албума почео је да сарађује с бројним великим звездама. Шест година касније на турнеји "Давиде" оборио је рекорде по заради и посећености које је до тада држала група У2. Те године је наступио пред више од осам милиона људи у 43 земље на чак 255 концерата и зарадио више од 800 милиона долара.

Фото: Профимедиа

 

Проблем за проблемом

Ед је увек настојао да сачува своју приватност од јавности. Ипак, познато је да му је живот један од највећих удараца задао када је његова супруга Чери Сиборн, с којом је у браку од 2019. године, добила тумор док је била трудна с њиховом другом ћерком Јупитер, а у истом периоду остао је и без пријатеља.

- За месец дана мојој трудној супрузи су рекли да има тумор, а није било начина за лечење до порођаја. Мој најбољи пријатељ Џамал, мој брат, изненада је умро, а ја сам се нашао на суду бранећи свој интегритет и каријеру текстописца. Био сам депресиван, осећао сам се као да се гушим - открио је тада Ширан, који је најтеже тренутке свог живота преточио у шести студијски албум "Субтрацт".

О тешкоћама које су га пратиле у приватном животу говорио је и у интервјуу за Ролинг стоун, када је први пут проговорио о борби с булимијом. Испричао је да је својевремено био јако оптерећен својим физичким изгледом и да се често упоређивао с другим звездама, што је резултирало поремећајем исхране. На срећу, сви проблеми су прошли, а оно што му данас, уз музику, даје мир, сигурност и враћа осмех на лице су супруга и две ћерке - четворогодишња Лира Антарктика и две године млађа Јупитер Сиборн Ширан.

Стил