Легат глумице Соње Савић је у Доњој Горевници, код Чачка, где се налази њена целокупна уметничка заоставштина, годинама је био предмет судског спора.

Разлог за то је што је део Соњине родбине оспоравао тестамент и тражио део имовине.

Велика жеља Соњине мајке Микаине је да након након своје смрти целокупну имовину преда Граду Чачку, а 2011. године је потписала и протокол са градским властима. Микаина Савић никада није преболела губитак ћерке, а мало пред смрт говорила је о Соњи за емисију "Експлозив".

Фото: Јутјуб принтскрин/Bojan Dmitrašinović

 

 

- Шта јој кажем? Да нема заборава, да је желим, молим је да се јави у сан да је помилујем, пољубим, да је загрлим... Немам више никога. Ту је њено омиљено дрво. Никад није дошла да се није прекрстила и пољубила три пута дрво. И стално је молила: "Немојте ми сећи храст", причала је Микаина, која је често одлазила на ћеркин гроб, а утеху проналазила у великим Соњиним остварењима и наградама.

- Радовала се мајка свему, наградама... Соњино знање и њене способности брзо одоше под земљу.

Септембра 2008. године Савићева је пронађена мртва, а комшије су тада тврдиле за медије да је била окружена шприцевима. Њена мајка тада је прокоментарисала наводе да се њена мезимица предозирала.

- То што хоћете да ме питате, ја о томе ништа нисам знала. Мене су новинари пријатно изненадили са тим вестима, под наводницима... Она је вероватно пила неке таблете, али ја немам појма - рекла је својевремено мајка Соње Савић.

Наиме, легат где се налази целокупна уметничка заоставштина Соње Савић постао је предмет спора породице глумице, а главни разлог за то је што део родбине наводно оспорава тестамент и тражи део имовине.

Мајка Соње Савић Микаина је желела да након своје смрти целокупну имовину преда Граду Чачку, а 2011. године је потписала и протокол са градским властима. Након њене смрти 2018. године, Чачак је целокупну имовину Соње Савић, заједно са уметничком заоставштином, предао галерији „Надежда Петровић“ на управљање.

Део куће у Доњој Горевници је још 2015. године претворен у Соњин легат, док је Микаина још увек била жива, преноси „Курир“.

Фото: Д. Миловановић

 

 

- Урадили смо реконструкцију њене спомен-собе, која је била отворена за јавност све до смрти њене мајке. Посете су обављане уз претходну најаву, а ми смо једну собу коју је Микаина одредила претворили у изложбени простор. Међутим, пре пет година рођаци су оспорили тај тестамент и цео случај је од тада пред судом. Осим што спомен-соба није у функцији, ми немамо право да уђемо у те просторије“, изјавио је за поменут медиј Предраг Живковић из УГ „Надежда Петровић“, који већ годинама ради на очувању Соњиног уметничког опуса.

Како пишу медији, судски спор за поништење постојећег тестамента покренуо је један део Соњине родбине са очеве стране, који је тражио, између осталог, део ливаде, пашњаке, парцеле под шумом и воћњак са бунаром.

Мајка легендарне глумице југословенске кинематографије била је у добрим односима са суседима у селу, а захваљујући њима, простор који је закључан и сада изгледа сређено, јер комшије из поштовања према породици Савић имање годинама редовно одржавају.

- Странке које су у спору том простору немају приступ. Знамо да је тамо потребно више ангажовања, да гране које су се надвиле над туђа дворишта праве штету, али ми смо ту немоћни. Тамо је под кључем остала целокупна Соњина заоставштина. Тај судски спор траје годинама, а сва је прилика да ће потрајати - рекао је Живковић за "Курир" и додао:

Фото: Н. Фифић

 

 

- Иако немамо приступ објекту и Соњиној заоставштини, то нас не спречава да реализујемо програме у њену част. Радимо на презентацији и указивању на значај њеног дела, ширимо међународну сарадњу, захваљујући којој се данас за Соњу Савић зна широм света. Радује ме чињеница да се млади аутори и теоретичари све више интересују за њен рад.

Како је умрла Соња Савић?

Наиме, 23. септембра 2008. године пронађена је мртва у стану у Курсулиној улици. Лекари су могли да констатују смрт, а према званичним подацима након обдукције преминула је услед превелике дозе недозвољених супсатнци.

Најстрашнија информација која је дошла до медија била је та да је Соња пронађена мртва у стану који, осим прљавог душека, није имао никакав други намештај.

Комшије, некада једне од најталентованијих српских глумица, тврдили су да у њеном стану није било намештаја, спавала је на душеку на поду, а свуда около били су разбацани употребљени шприцеви.

Последњи интервју Соња је дала само два месеца пре смрти, у јулу 2008. године, за црногорске „Вијести“.

- Оно чиме могу да се понесем, не поносим, него понесем, то је што сам успела да избришем границу између живота и позива. Да ли то сваки пут успешно дочарам и до које мере могу да владам сценом не знам. Трудим се да моја реч довољно дуго путује да може публици да задржи пажњу, јер, и после толико година, ја и даље бринем о томе шта публика мисли - рекла је тада.

Она се тада подсетила речи своје баке која јој је увек говорила да се у људским очима све може прочитати. У њеним очима тада се видела туга и самоћа.

(Курир/Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: