Званичници су издали дозволе за нешто мање од 500 мрких медведа које ће ловци уловити. То је једнако око 20% укупне популације, према званичним подацима, и смањило би број медведа у Шведској на приближно 2.000, што је пад од скоро 40% од 2008. године.

Велики број издатих дозвола разљутио је заштитнике природе, који кажу да би велике популације предатора у Европи могле да се суоче са колапсом у неким земљама без одговарајуће заштите.

- То је чист лов на трофеје - рекао је Магнус Оребрант, председник Шведског удружења месождера и додао:

- Политика управљања дивљим животињама у Шведској је убијање животиња уместо да их чувамо најбоље што можемо.

Мрки медведи су ловљени скоро до изумирања у Шведској током 1920-их, али захваљујући пажљивом управљању популација се опоравила на врхунац од око 3.300 у 2008. години. У последњих пет година, међутим, ловио се све већи број медведа, што је кулминирало рекордним 722 убијена прошле године. Ове године издато је дозвола за одстрел 486 медведа, а могао би бити одстрељен још неодређени број за које се процени да представљају претњу по домаће животиње, преноси Гардијан.

Фото: Профимедиа

 

У новембру 2022. нови закон је локалним ловачким удружењима дао више овлашћења да надгледају управљање великим предаторима, укључујући медведе. Последњих година, стотине вукова и рисова су такође одстрељене, што је подстакло забринутост еколога.

- Ми само следимо директиве шведске владе о политици дивљих животиња. Све је у равнотежи између људи и великих предатора. Зато лов на медведа почиње сутра - рекао је Магнус Ридхолм, директор комуникација у Шведској асоцијацији за лов и управљање дивљим животињама.

Али неки ловци су изразили забринутост због смањења броја мрких медведа.

- Постоје они унутар ловачке заједнице који су забринути да ће бити убијено превише медведа - рекао је Андерс Нилссон, ловац из Норланда, на северу Шведске. 

Ако ловци наставе да убијају медведе сличном стопом следеће године, земља ће бити удаљена само један годишњи лов од минималног броја од 1.400, који Шведска агенција за заштиту животне средине сматра неопходним за одржавање одрживе популације.

Мрки медведи су „строго заштићена врста“ у Европи, а заштитници природе тврде да су високе ловне квоте у супротности са директивом Европске уније о стаништима, која каже да је „намерни лов или убијање строго заштићених врста забрањено“. Према правилима ЕУ, ова забрана може бити укинута као „последње средство“ за заштиту јавне безбедности, усева или природне флоре и фауне.

Истраживачи су забринути да мрки медвед иде истим путем као и популација лоса у Шведској, каже Оребрант, која је опала за 60 одсто од краја прошлог века.

БОНУС ВИДЕО: